Ensamkommande i kriminellt gäng dödshotade personal

Kalmar Artikeln publicerades
Polisen har beslagtagit medlemskort som visar att den nu åtalade mannen och en annan man blev provmedlemmar, prospects, i samband med att den lokala X-teamklubben bildades.
Foto: Polisen
Polisen har beslagtagit medlemskort som visar att den nu åtalade mannen och en annan man blev provmedlemmar, prospects, i samband med att den lokala X-teamklubben bildades.

Den ensamkommande flyktingen i Kalmar har fått medlemskap som så kallad ”prospect”, provmedlem, i Bandidos. Han var vittne i X-teamrättegången i fredags. Nu åtalas han själv på sju punkter, bland annat för att ha svingat ett baseballträ mot en ung kvinnas huvud och dödshotat personal på hvb-boendet Horisont.

Östra Småland har tidigare berättat hur det kriminella gänget X-team har värvat bland ensamkommande unga flyktingar i Kalmar. I den rättegång mot gruppen som nu startat i Kalmar har det visat sig att man hade tillgång till ett hvb-hem, genom nycklar som tillhör en av de dömda för gruppvåldtäkten på Trollbackevägen.

Den unge man som nu åtalas figurerar också i X-teamrättegången. Polisen har funnit en medlemsbok i Bandidos, med mannens namn på. Han ska också ha varit med på en resa som polisen anser var avsedd för narkotikainköp.

Att värva medhjälpare bland de ensamkommande unga flyktingarna anses vara en medveten strategi från de kriminella gängen. Enligt ett avlyssnat telefonsamtal som finns med i rättegången säger en av Bandidos ledare att man genom sådana värvningar får unga medlemmar som är ”överlojala”.

I det åtal som kammaråklagare Magnus Ling nu lagt mot den unge mannen framgår att han misstänks ha dödshotat en anställd på boendet Horisont. Hoten skedde via sms och anledningen till att han var missnöjd med att han inte flyttades från hvb-hemmet, som han ville. Rubriceringen är hot mot tjänsteman.

Så sent som den 21 maj misstänks den unge mannen ha hotat två personer i Smedby till döden och att deras bostad skulle brännas ner. Under hoten höll han ett baseballträ i handen och hotade med ett vapen. Rubriceringen är grovt olaga hot.

Samma dag hotade han två unga kvinnor och en man med ett slagträ i Smedby. Han svingade basebollträet mot en av flickornas huvud och hade träffat om inte mannen i gruppen klivit emellan och räddat flickan genom att fånga upp slaget på sin arm. Den situationen ger upphov till tre åtal; olaga hot, försök till grov misshandel och grov misshandel.

I åtalet finns också med ett grovt olaga hot. Han åtalas även för ringa narkotikabrott

Den unge mannen förnekar brott.

I stämningsansökan finns också ett åtal för medhjälp mot en person som skjutsade den huvudmisstänkte till Smedby.

Den huvudmisstänkte ska vid fällande dom utvisas från Sverige och förbjudas att återvända till landet, anser åklagaren.

Läs mer:

X-team startade kulturförening

X-team infiltrerade hem för ensamkommande

Halvt kilo krut i lägenheten

Fängelse för X-teammedlemmar

Nej till ny häktning

Män med koppling till X-team åtalas