Envis gul linje – Svevia 2-0

Ölandsbron/Kalmar Artikeln publicerades
Den tillfälliga gula linjen på Ölandsbron har visat sig vara allt annat än tillfällig.
Foto: Karin Asmundsson
Den tillfälliga gula linjen på Ölandsbron har visat sig vara allt annat än tillfällig.

Den ”tillfälliga” gula linjen på Ölandsbron sitter kvar trots två försök av Svevia att få bort den. Nu ska en tredje metod testas. Fungerar inte den återstår ett sista alternativ.

Inför Ironmanhelgen målade Svevia en tillfällig gul linje längs Ölandsbron för att hålla isär cyklisterna från den övriga trafiken. Men när linjen skulle spolas bort efter tävlingen satt den envist kvar.

Under veckan har Svevia därför hämtat en annan maskin som på mekanisk väg skulle skrubba bort linjen under natten mot torsdagen. Men ännu är linjen kvar.

– Om jag uttrycker mig så här: Färgen var riktigt riktigt effektiv, säger Johan Wesley med ett skratt.

Wesley är Trafikverkets projektledare för Ölandsbron och följer noga Svevias ansträngningar med att få bort linjen. Metoden som testades under onsdagsnatten fungerade, men lite för bra.

– För att få bort linjen var maskinen tvungen att gå ner i asfalten. Och att lägga om asfalten på hela bron, ja så kul ska vi inte ha det. Så nu ska de testa en annan maskin.

Den nya maskinen är även den mekanisk, men kommer angripa linjen på ett annat sätt.

– De ska köra en teststräcka under natten mot måndagen, för att se så att stenar inte lossnar från asfalten. Fungerar det så kör de hela bron efter det.

Vad gör ni om inte heller det fungerar?

– Då målar vi helt enkelt svart över det gula, men det är sista alternativet. Oavsett så kommer linjen vara borta i början av nästa vecka.

I går pratade vi lite om Kalmar kommuns regnbågsövergångsställe. Vore det inte en idé att låta Svevia måla en röd, en orange, en grön, en blå och en lila linje jämte den gula och därmed skapa en fräck regnbåge över hela bron?

– Haha, det hade varit en häftig bild, särskilt nu inför Skördefesten. Jag hade faktiskt velat göra någon krok eller rosett på linjen för att skoja till det.

– Nej men skämt åsido så måste vi hålla oss till styrningarna från Trafikverket och regnbågslinjer finns inte riktigt med i trafikboken. Även om det är en jättekul idé.