Epiroc slog upp portarna

Kalmar Artikeln publicerades
Jenny Heimersson är vd för Epiroc, som tidigare hette Atlas Copco.
Foto: Anton Hansson
Jenny Heimersson är vd för Epiroc, som tidigare hette Atlas Copco.

Atlas Copco, Berema eller Bergmans motorindustri. Kärt industriföretag har många namn och sedan en tid tillbaka heter fabriken Epiroc. Under lördagen slog man upp portarna för allmänheten.

– Det är ett bra tillfälle att ha öppet hus då vi har ett nytt namn och varumärke. Formellt bytte vi från Atlas Copco till Epiroc redan i april och börsnoterades i juni, säger företagets vd Jenny Heimersson.

Namnbytet kom till efter beskedet kom att dela upp Atlas Copco. Kortfattat innebar uppdelningen att moderbolaget, som behåller namnet, fokuserar mer på industrikunder medan Epiroc fokuserar på gruvindustrin.

Trots att företaget har en diger historia i Kalmar och är en av de största industriella arbetsgivarna med drygt 150 anställda, för Epiroc en förhållandevis anonym tillvaro.

– Vi är ganska anonyma så vi tänkte att det kan vara bra i samband med namnbytet att visa upp vem vi är och vad vi gör för allmänheten. Det märks hur stolta våra medarbetare är på det sättet de ställer upp, säger Jenny Heimersson.

Medarbetarna som tagit sig till jobbet på en lördag är mycket riktigt entusiastiska över att visa upp sin arbetsplats. Iklädda knallgula t-shirts informerar de gladeligen besökarna om sin verksamhet. Peder Ljusell, gruppsamordnare på monteringsavdelningen, har arbetat på företaget i 26 år.

Epiroc öppet hus

– Jag började som maskinarbetare i en robotgrupp. Sen var jag CNC-operatör i många år. Det är stor skillnad på ordning och reda nu gentemot då. Allting är kvalitetsstyrt på ett helt annat sätt idag och vi har mycket eget ansvar, säger han.

På Epiroc både tillverkas, monteras och utvecklas utrustning, huvudsakligen hydrauliska brythammare som används i gruvdrift, demolering och andra tillfällen där hårda material behöver krossas.

– Vi har en väldigt tung utvecklingskompetens här. Exempelvis har vi utvecklat vår brythammare i ett stycke vilket är helt unikt i världen. Det är enormt viktigt att skapa intresse för teknik för att få tag på den kompetens som kommer att behövas i framtiden, säger Jenny Heimersson.

Ute på området får besökarna själva testa att köra brythammare monterade på grävmaskiner. Melvin Björk, 10 år, är en av dem.

– Jag fick välja mellan den stora eller den lilla. Jag valde den stora. Det var roligt att krossa stenen, eller vad det nu var, säger han nöjt.