Ett nytt mord planerades

Kumlaanstalten Artikeln publicerades
Martin Törnblad dömdes den 20 januari 2015 till 18 års fängelse för ett mord han hela tiden hävdat att han inte begått. Nu arbetar han intensivt för att få till stånd en resning i fallet och omprövning av domen. När vi besöker honom ger han helt nya uppgifter om att ytterligare ett mord planerades.
Foto:Simon Karlsson
Martin Törnblad dömdes den 20 januari 2015 till 18 års fängelse för ett mord han hela tiden hävdat att han inte begått. Nu arbetar han intensivt för att få till stånd en resning i fallet och omprövning av domen. När vi besöker honom ger han helt nya uppgifter om att ytterligare ett mord planerades.

Det planerades för ytterligare ett mord i Norra Förlösa, efter att Göran Lundblad skjutits. Den här gången var det Lundblads dotter Sara som var det tilltänkta offret.

Det hävdar nu Martin Törnblad för Östra Småland/Nyheterna. Tillsammans med sin tidigare sambo Sara Lundblad dömdes han till 18 års fängelse för mordet på hennes pappa.

Martin Törnblad har hela tiden sagt att han är oskyldig till mordet som i stället ska ha utförts av en helt annan person, en närstående, som han sedan hjälpte att forsla bort kroppen.

Han menar nu att samme person som mördade Göran Lundblad också planerade att döda Sara Lundblad, sedan hon krävt tillbaka ett lån på 1,4 miljoner kronor.

– Hon lånade ut pengar sedan Göran försvunnit. Hon är snäll och hygglig och har lätt att tro det bästa om folk. Det handlade om 1,4 miljoner kronor. Men sedan kärvade det till sig mellan Sara och mig och vi bråkade om vårdnaden av vår son.

– Då tyckte den här personen att vi skulle se till att ta bort Sara också. Det naturligaste vore om hon bara försvunnit, sa han. Jag vägrade hjälpa till en gång till. Då stack han en skalkniv i handen på mig.

Under flera timmar talade Östra Småland/Nyheterna med Martin Törnblad om händelserna i Förlösa, vid besöket på Kumlaanstalten i förra veckan.

Martin Törnblad säger att han öppet och ärligt vill berätta allt som hände, för att öka sina möjligheter till en ny prövning av fallet.

Mångmiljonären Göran Lundblad försvann utan några spår i augusti 2012. Då var Martin Törnblad och Göran Lundblads dotter Sara ett par.

Efter att Martin Törnblad besökt Missing Peoples dåvarande operativa chef Therese Tang den 19 juni 2014 och lämnat uppgifter om mordet, greps såväl Martin som Sara.

Till huvudvittnet Tang hade han sagt att Sara släppte in mördaren till sin pappa och att hon hjälpte till att föra bort kroppen, efter mordet.

Men det är inte sant, enligt Martin.

– Sara är helt oskyldig. Hon har ingen del i mordet och hon hjälpte inte till att få bort kroppen eller att göra rent. Hon är helt oskyldigt dömd.

Men varför sade du då så till Therese Tang, det har ju fått fruktansvärda följder för mamman till ditt barn?

– Jag var arg på henne för att hon träffat en ny kille. Jag förstod inte vad det skulle leda till. Jag sade så mycket som inte stämde.

Under rättegången nekade Sara Lundblad konsekvent till att ha haft någon del i mordet på pappan. Hon dömdes mot sitt nekande, på uppgifter från andra och på att det ansågs att hon uppträtt underligt efter pappans försvinnande.


I nästa avsnitt av Östra Småland/Nyheternas intervju med Martin Törnblad berättar han sin version av hur mordet egentligen gick till och varför han är oskyldigt dömd.