"Ett oprovocerat angrepp på en politiskt verksam person"

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Thoralf Alfsson (SD).
Foto:Mattias Rubin
Thoralf Alfsson (SD).

Kvinnan misshandlade sverigedemokraten Thoralf Alfsson på krogen. Motivet var hans politiska åsikter.

I december besökte Thoralf Alfsson puben O'Reillys på Kvarnholmen, där även den 54-åriga kvinnan befann sig. När Alfsson skulle slå sig ned vid bordet där kvinnan och andra personer redan satt blev hon upprörd.

En man vittnade om att hon kallade politikern "ditt jävla svin" och slog till honom med knuten näve i ansiktet.

Genom skärmdumpar från kvinnans inlägg på sociala medier har åklagaren kunnat visa att kvinnan kände till Alfsson och hans politiska arbete sedan tidigare, och att hon inte tyckte om hans åsikter.

Kalmar tingsrätt fastslår att det är "uppenbart att angreppet skedde eftersom NN tyckte illa om Thoralf Alfsson för hans politiska uppfattning".

"Det är alltså fråga om ett oprovocerat angrepp på en politiskt verksam person. Å andra sidan har skadorna blivit mycket ringa."

Straffvärdet motsvarar en månads fängelse.

Eftersom kvinnan är tidigare ostraffad och det saknas anledning att tro att hon kommer göra sig skyldig till fortsatt brottslighet väljer dock rätten att utdöma villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst i stället.

Kvinnan ska dessutom betala ett skadestånd på 5 000 kronor till Alfsson.

Själv menade kvinnan under rättegången att hon inte riktigt minns vad som hände men att hon inte är en person som slåss. Om hon råkat skada Alfsson så var det oavsiktligt, att hon möjligen kan ha viftat med armarna när hon signalerade att hon inte ville ha honom vid bordet.