Evas tågresa blev mer än dubbelt så dyr för att hon sitter i rullstol

Kalmar Artikeln publicerades
Eva Joelssons tågresa till Göteborg blev både dyrare och tog längre tid på grund av att hon sitter i rullstol.
Foto: Andreas Yngvesson
Eva Joelssons tågresa till Göteborg blev både dyrare och tog längre tid på grund av att hon sitter i rullstol.

På SJ:s direkttåg från Kalmar till Göteborg kan rullstolsburna inte åka med. För Eva Joelsson betydde det 900 kronor dyrare biljett och fyra timmars längre restid tur och retur.

– Det är diskriminering, säger hon.

Eva Joelsson sitter i rullstol. I november förra året skulle hon ta tåget till Göteborg och bokade en biljett med handikapp-plats via internet, för 490 kronor tur och retur. Men när hon kom till tåget fick hon inte åka med.

På direkttåget till Göteborg finns inga rullstolsplatser.

Istället för direkttåg till Göteborg som kostade 490 kronor och tog fyra timmar tvingades Eva ta ett tåg som innebar byte i Lund, två timmar längre enkel resa och nästan sammanlagt 900 kronor dyrare biljett.

– Är det ens lagligt för SJ att göra så. Jag menar, jag har ju inga andra möjligheter än att åka det dyrare tåget, undrar Eva.

Eva hade bokat en handikapp-biljett i tron att det innebar en rullstolsplats. Men så var det inte blev hon varse.

– Konduktören bemötte mig väldigt spydigt och sa att jag minsann inte kunde åka med det tåget. Handikapp-plats betyder inte rullstolsplats. Varför finns det ens en sådan? Vilka sitter på de platserna? För mig låter det som en förstaklassbiljett för de som vill ha mer plats för benen.

På direkttåget från Kalmar till Göteborg finns ingen lift för att en rullstol ska kunna komma ombord.
Foto: Andreas Yngvesson
På direkttåget från Kalmar till Göteborg finns ingen lift för att en rullstol ska kunna komma ombord.

Veckan efter resan skickade Eva ett långt brev till SJ där hon ifrågasatte att det inte finns rullstolsplatser på tågen till Göteborg och bifogade även kopior på alla bokningar. Resebyrån på Kalmar central hjälpte till med att boka om resan. De pratade samtidigt med SJ och skrev in i bokningen att Eva skulle få pengar tillbaka för de resor hon inte kunde åka.

– Men jag har inte fått något svar på det eller några pengar tillbaka. Det skulle vara intressant att se vad de säger. Varför ska jag som sitter i rullstol behöva betala mycket mer än andra?

Hon kritiserar också det faktum att de som sitter i rullstol tvingas att byta tåg en eller flera gånger för att ta sig till Göteborg.

– Det är betydligt mer ansträngande för mig att byta tåg än det är för en som inte sitter i rullstol.

En snabb sökning på tågbiljett från Kalmar till Göteborg ger att en person i rullstol fortfarande tvingas till ett eller fler byten och att biljetten fortfarande är ungefär dubbelt så dyr.

– Jag har inte åkt tåg sedan dess. Det är diskriminering så det skriker om det och strider verkligen mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter som Sverige skrivit på och antagit, säger Eva Joelsson.