Experthjälp kallades in från Perstorp

Gamla Industriområdet Artikeln publicerades
Bild från branden tidigare under eftermiddagen. Trots att rökutvecklingen avstannat kan det fortfarande finnas giftiga gaser i luften.
Foto: Anton Hansson
Bild från branden tidigare under eftermiddagen. Trots att rökutvecklingen avstannat kan det fortfarande finnas giftiga gaser i luften.

Arbetet med att släcka den kraftiga branden på Gamla Industriområdet pågick under natten till tisdag och allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus på grund av de giftiga gaser som kom från branden.

– Det brinner fortfarande, men ganska begränsat. Branden medför flera olika gaser som kan vara giftiga. Även om de inte syns så kan de finnas i luften. Därför uppmanar vi allmänheten att hålla sig inomhus, med dörrar, fönster och ventilation stängda, säger Sara Svensson, kommunikatör på Kalmar kommun, vid 20-tiden.

Trots att rökutvecklingen alltså har stannat av i jämförelse med tidigare under eftermiddagen kan det finnas giftiga gaser i luften.

– Om man känner av något i luftvägarna så uppmanar vi att man kontaktar 1177 (Vårdguiden). Skulle man känna av ordentliga besvär bör man åka till akutmottagningen, säger Sara Svensson.

Magnus Andersson på räddningstjänstens trygghets- och larmcentral berättar att det finns väldigt mycket personal på plats i Kalmar just nu.

– Vi har väldigt många gubbar ute på plats. Vi har dessutom folk som är på väg till platsen från Perstorp, som har erfarenhet av kemikalieutsläpp. Och så har vi fått täckning av räddningstjänst från Öland till Oskarshamn, Voxtorp, Nybro. Väldigt mycket folk nu på plats, säger Magnus Andersson.

Experthjälpen från Perstorp i Skåne, en ort som är känd för kemisk framställning, beräknas komma fram omkring klockan 22 på kvällen. Sanerare från Högsby är även på väg, berättar Sara Svensson.

Vid 02-tiden på tisdagen uppgavs det att branden ännu inte släckts.

– Räddningstjänsten kommer arbetar kvar där i ytterligare några timmar till, men läget har lugnat ned sig, säger Tobias Halldén, jourhavande förundersökningsledare hos polisen i Kalmar.

Polisen har till viss del släppt på avspärrningarna i området.

– Tvärgatorna och Lorensbergsleden är öppna igen, så att det är mer framkomligt i området, säger Halldén.

Det är fortsatt rekommenderat att hålla sig inomhus, med stängda dörrar, fönster samt ventilation. Vid 04-tiden kommer det göras en ny bedömning av situationen.

Enligt Kalmar kommun ser man inte att det ska vara några problem att gå till jobb eller skola under tisdagen, förutom till de lokaler som ligger innanför det avspärrade området.

Polisen har upprättat en anmälan gällande mordbrand och en teknisk undersökning ska genomföras.