Fäktaren Petter Kajbjer fyller 20 år

Kalmar Artikeln publicerades
 Petter Kajbjer fyller 20 år den 18 maj.
Foto: Matilda Johansson
Petter Kajbjer fyller 20 år den 18 maj.

Kalmarfäktaren Petter Kajbjer och hans tvillingbror Albin fyller 20 år den 18 maj. Det är full fart i Petters Kajbjers liv.

–Fyller jag 20? Jag har knappt hunnit tänka på det.

Petter är precis hemkommen från en världscup-tävling i St Petersburg. En tävling som resultatmässigt inte gick som han hade tänkt sig.

– Det var en viktig tävling, mitt resultat gjorde att jag missade EM så det var en tung smäll, säger Petter Kajbjer.

Men det har inte bara varit motgångar i Petters fäktningskarriär den här våren. Med ett färskt lag SM-guld i bagaget känns ändå fäktningen motiverande.

– Vi har jobbat ganska hårt för att ta det SM-guldet. Vi har tagit brons och silver de senaste åren, så det känns riktigt roligt.

Petter och Albins pappa är OS-fäktaren Ola Kajbjer och det var han som fick bröderna att börja fäktas i sjuårsåldern. Sedan dess har deras fäktningskarriär följts åt, fram tills nu.

– Nu har Albin precis flyttat till Malta och lagt fäktningen lite på is. Det finns tydligen en fäktningsklubb där nere som han var och besökte förra veckan men jag tror inte riktigt att de höll måttet, säger Petter och skrattar.

Att bröderna nu bor på olika ställen i världen har varit lite av en omställning för dem.

– Det är klart att det känns lite konstigt, vi har ju gjort allt ihop och han var min sparringpartner i fäktningen. Men det känns okej.

Men att lägga fäktningen på hyllan är inte ett alternativ för Petter, som satsar vidare.

– Nästa stora grej jag ser fram emot är Nordiska Mästerskapen i Köpenhamn i slutet av maj, då hoppas jag på ett bättre resultat än sist.

Innan nordiska mästerskapen går av stapeln ska Petter hinna fylla 20 år, något han knappt har hunnit att reflektera över. Vid sidan av fäktningen jobbar han heltid som fritidspedagog på Dörby skolan i Smedby.

– Det har hänt så mycket de senaste åren. Jag känner mig nog lite kluven, för på ett sätt känns det som att jag fortfarande är 17,5 och på ett annat som att jag är långt över 20.

Petter har inte riktigt koll på vad han ska göra på sin födelsedag men den kommer att firas med vänner och familj. En sak är dock säkert, bemärkelsedagen kommer inte att innehålla någon tårta.

– Jag gillar inte sötsaker som tårta, men cheesecake är gott. En banan-cheesecake sikar jag på.

Fakta

Petter Kajbjer

Det ska jag bli när jag blir ”stor”: Civilingenjör

Sak jag tar med mig till en öde ö: Ett bra tidsfördriv (inte en rubikskub).

Tv-serie jag kollar på just nu: Breaking bad

Hit vill jag resa: Asien och Australien

Ser fram emot: Nordiska mästerskapen och en välförtjänt semester hos brorsan på Malta i höst.

Visa mer...