Falkenbergsskolan har slutat slänga mat

Kalmar Artikeln publicerades
Falkenbergsskolan har kommit på hur de ska min ska matsvinnet.
Foto: Lindah Tisjö
Falkenbergsskolan har kommit på hur de ska min ska matsvinnet.

För en dryg månad sedan tog Falkenbergsskolan bort slänghinken i matsalen och har sedan dess minskat matsvinnet med cirka 80 procent.

– Tidigare har det vid flera tillfällen varit så att maten inte har räckt till alla, för den har de yngre eleverna redan slängt. Vi har försökt att prata med eleverna och har ägnat mycket undervisning åt ämnet, men det har inte riktigt hjälpt. Så en dag bestämde vi oss bara för att plocka bort slänghinken och det har funkat jättebra, säger Emma Adolfsson, hem och konsumentkunskapslärare på Falkenbergskolan i Kalmar.

Idag finns alltså bara en hink för äppelskrutt, apelsinskal och kycklingben och en hink för servetter. Detta har resulterat i att det numera slängs cirka tre kilo mat per dag jämfört med 15 kilo som det var tidigare. Och vinsterna är många.

– Det är stora ekonomiska och miljömässiga vinster. I Sverige slänger vi idag nästan 40 procent av all mat, vilket innebär att var fjärde ko inte hade behövt slaktas till exempel, säger Emma Adolfsson.

Tisdagens lunch blev önskelunchen fish and chips.
Foto: Lindah Tisjö
Tisdagens lunch blev önskelunchen fish and chips.

Men om eleverna inte orkar äta upp allt?

– Det händer fortfarande, men inte så ofta. I början försökte de smuggla ner maten med servetterna. Vissa behöver verkligen lära sig. De tänker ”det här ser gott ut” och så tar de en jätteportion som de inte orkar äta upp. Vi lärare är ju med under lunchen och uppmanar eleverna att först testa maten och sedan ta om, säger hon.

Vad säger eleverna om att slänghinken är borta?

– Ett fåtal är lite obstinata, men majoriteten tycker att det är bra. Vi har förklarat för dem att det är pengar vi slänger och att vi kan använda de pengarna till roligare saker för eleverna, säger Emma Adolfsson.

Kökschefen Catinka Andersson och resurspedagogen Mats Danielsson tillika ”ordningsmannen” som hjälper till att hålla koll på ungdomarna och uppmana dem till mindre portioner.
Foto: Lindah Tisjö
Kökschefen Catinka Andersson och resurspedagogen Mats Danielsson tillika ”ordningsmannen” som hjälper till att hålla koll på ungdomarna och uppmana dem till mindre portioner.

Just nu pågår något som Falkenbergsskolan kallar Önskeveckan. Då har eleverna fått vara med och rösta om vilken mat som skolan ska servera, fortfarande med vissa krav på att en rätt ska bestå av fisk och en av soppa.

Falkenbergsskolans elever slänger i princip ingen mat längre och har därför belönats med en påkostad Önskevecka.
Foto: Lindah Tisjö
Falkenbergsskolans elever slänger i princip ingen mat längre och har därför belönats med en påkostad Önskevecka.

– Och om eleverna sköter sig så får de en jättefin efterrätt på fredag.

Ingrid Schincagalia i klass 9D och hennes klasskompisar tycker att initiativet att ta bort möjligheten att slänga mat är bra.

Henriette Wangenheim, Ingrid Schincagalia, Joline Söderling, Julia Landin och Julia Witkowska i klass 9D.
Foto: Lindah Tisjö
Henriette Wangenheim, Ingrid Schincagalia, Joline Söderling, Julia Landin och Julia Witkowska i klass 9D.

– Det är extremt bra. Man tar mindre portioner och fler gånger och man äter upp varje gång. Innan var det en latgrej, man tänkte ”jag kan ändå slänga sen”, men nu tänker man efter mer, säger Ingrid Schincagalia.

– Nu är det ett tvång att äta upp maten man tar åt sig och det är bra, säger Henriette Wangenheim.

Fakta

Elevernas matsedel under Önskeveckan

Måndag: Flygande Jacob

Tisdag: Fish and chips med hemmagjord remouladsås

Onsdag: Tomatsoppa med hembakt pizzabröd

Torsdag: Tacobuffe

Fredag: Filé black and white med hemmagjord bearnaisesås

Visa mer...