Fängelse för X-team-medlemmar

Linköping/Kalmar Artikeln publicerades

De personer med koppling till Bandidos supportklubb X-team som reste från Nybro till Linköping och misshandlade en person har fått sina domar. Samtliga döms av tingsrätten i Linköping till fängelse, fem för misshandel och den sjätte för medhjälp.

Männen åkte i två bilar från Nybro till Linköping den 14 januari. I Linköping misshandlade de en person så grovt att denne fick opereras akut. Männen återvände till Nybro, där de senare greps av polis.

Som bevis mot männen har tingsrätten bland annat haft avlyssningar, videoövervakning och vittnesmål.

Nu har alla sex fått sina domar. Längst straff får den yngste åtalade, en man i 22-årsåldern som döms till fängelse i 6 år. Förutom grov misshandel döms han för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och dopningsbrott.

Bild som Polisen hittade i en av de åtalade männens mobiltelefon.
Foto: Polisen
Bild som Polisen hittade i en av de åtalade männens mobiltelefon.

En man i 32-årsåldern döms till fängelse i 3 år och 8 månader för grov misshandel, narkotikabrott och dopningsbrott. Han frias från anklagelsen om grovt vapenbrott, även om en av nämndemännen ansåg att han borde fällts även för det brottet bland annat för att hans fingeravtryck funnits på en påse med patroner.

En 31-åring döms till 4 år och 6 månaders fängelse för grov misshandel och narkotikabrott, men frias från anklagelser om dopningsbrott och grovt vapenbrott.

För en 25-åring blir straffet 3 år och 8 månader, förutom grov misshandel döms han för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd efter att ha överfallit en busschaufför och gjort motstånd mot två poliser. Han döms också för olovlig körning och rattfylleri.

En annan 25-åring döms till 3 år och 6 månader för grov misshandel.

Den 28-åring som körde en av bilarna döms för medhjälp till grov misshandel. Enligt tingsrätten förstod han syftet med bilturen och får nu sitta av ett år i fängelse.

De batonger, bräckjärn, ansiktsmasker och pengar som beslagtagits ska enligt domen anses som förverkade.

Åklagaren ville även att de beslagtagna tröjorna med tryck som har koppling till X-team skulle förverkas som brottsverktyg. Men tingsrätten i Linköping ansåg att de kunde lämnas tillbaka.

Så sent som för en vecka sedan, måndagen den 21 maj, sa Kalmar tingsrätt nej till en ny häktning av tre av de män som nu fått sina domar. Kammaråklagaren hade lagt fram häktningsframställan på grund av nya brott, men rätten ansåg att den häktning som fanns var tillräcklig.

Nu väntar nya rättegångar. Bland annat mot 22-åringen som misstänks för häleri, olaga hot och narkotikabrott.

Tidigare artiklar:

Bandidos-supportrar häktades i Kalmar (18 januari 2018)

X-teammålet flyttas över till Linköping (22 januari 2018)

X-teammedlemmar omhäktades (1 februari 2018)

Män med koppling till X-Team åtalas för attack i Linköping (26 april 2018)

Nej till ny häktning av X-team (22 maj 2018)