Farfarsfar var från Kalmar - nu kommer Andrews böcker på svenska

Nashville Artikeln publicerades
Kalmarättade Andrew Peterson bok Mörkret över Aerwiar har precis kommit ut på svenska.
Foto:Privat
Kalmarättade Andrew Peterson bok Mörkret över Aerwiar har precis kommit ut på svenska.

Hej allihopa! Det är vad Andrew Peterson kan säga på svenska. 1904 utvandrade hans farfarsfar från Kalmartrakten, och Andrew gillar Kalmar så mycket att en av huvudpersonerna i hans boksvit heter Kalmar i förnamn!

Andrew Peterson bor i Nashville i Tenesse, och vi pratas vid på facetime. Andrew har precis vaknat och dricker kaffe, för tidsskillnaden är sex timmar.

Andrew Peterson är musiker och författare. Han har gett ut inte mindre än 15-tal album, och han ger konserter främst i USA men också i Europa. I mars förra året var han på i turné i olika kyrkor i Sverige i samarbete med Erikshjälpen.

– När jag skulle till Sverige första gången för tolv år sedan ringde jag min pappa och frågade ”är vi svenskar”, Han skrattade och berättade att min farfarsfar var svensk, och kom från ett litet samhälle utanför Kalmar.

Nyligen hittade han släktingar i Uppsala.

– När farfarsfar emigrerade till Amerika flyttade hans syskon till Uppsala, och jag har kusiner i Uppsala!

Andrew är också författare, han har skrivit en fantasy-serie som på engelska heter The Wingfeather Saga. Den första delen, Mörkret över Aerwiar, har precis kommit ut på svenska.

Den handlar om ett till synes helt vanlig familj, med de tre syskonen Janner, Kalmar (!) och Leeli, mamma Nia och morfar Podo. De bor nära den mörka skogen, Syskonen är 12, 11 och 9 år gamla, och gradvis förstår de att allt inte är så vanligt, och att de tre har ett särskilt uppdrag som kommer att förändra deras värld för alltid.

– Det blir en kamp mellan de hemska onda, och barnen hittar ett sätt att kämpa mot dem. Det är massor av äventyr och massor av monster, säger han förtjust.

Andrew Peterson har skrivit fyra delar i serien, och hoppas att samtliga ska översättas till svenska.

Äventyret utspelas i orten Gliphult.

– Boken är full av fåniga namn som jag hittat på själv, det är lite som i Harry Potter-böckerna. Översättaren hörde av sig och undrade om det var märkliga amerikanska namn! Jag tycker att hon har gjort ett väldigt bra jobb .

Böckerna är främst tänkta för barn mellan 9 och 12 år, men han säger att de är för alla som gillar historier med drakar, mysterier, gamla kartor, stora äventyr, ruiner och hjältar.

– Jag älskar böckerna om Narnia och Sagan om ringen, allt med svärd och drakar! I många år pratade jag om att skriva en egen fantasy-serie. Det tog mig tio år. Jag arbetar också med en animerad film som är baserad på böckerna.

Mörkret över Aerwiar är utgiven på Libris förlag.