Färre vill skänka pengar till Stadsmissionen

Kalmar Artikeln publicerades
Samuel Johannesson är insamlingsansvarig på Kalmar Stadsmission.
Foto: Lina Watanen
Samuel Johannesson är insamlingsansvarig på Kalmar Stadsmission.

Många vill skänka mat och julklappar, men det blir allt svårare att få in pengar till organisationer som Stadsmissionen och även Röda Korset. Ett kontantlöst samhälle där de flesta vill skänka till en specifik sak är några av förklaringarna.

– Det är ett förändrat beteende. Det är svårare att samla in pengar i dag. Vi måste hitta nya sätt att finansiera vår verksamhet, konstaterar Samuel Johannesson, insamlingsansvarig på Kalmar Stadsmission.

Han är inte den ende med detta problem i knäet. Han förklarar att detta är något som diskuteras bland generella organisationer runt om i Sverige.

– Vi jobbar mycket med de här tankarna.

Anledningarna till att det är så mycket svårare att få in pengar är flera. Dels har färre människor en slant i fickan som de kan slänga i insamlingsbössan. Att swisha är en mer komplicerad handling.

Men så är det också så att de givmilda hellre vill veta att pengarna går till något specifikt. Organisationer som Kalmarhjälpen har mycket lättare att samla in pengar än de traditionella välgörenhetsorganisationerna.

– I Kalmar har vi stora kontraster. Daniel och Kalmarhjälpen gör ett jättebra jobb. Men det är ett problem för oss större organisationer att vi inte kan arbeta så. Vi kan inte göra en insamling till en enskild.

Samuel Johannesson förklarar att Stadsmissionen måste vara mycket mer på tårna, och trots det generella syftet försöka träffa folk mitt i hjärtat.

– Det är en trend som går att man hellre ger till punktinsatser än ger till en organisation. Vi måste jobba med det förändrade beteendet.

Det traditionella arbetet med att samla in mat och julklappar går dock bra som vanligt.

– Det är en bra tillströmning. Det är mycket julklappar till barn, men även till vuxna och tonåringar.

Många företag och föreningar får också mat över under julen, som de skänker bort.

Genom samarbetet med Maxi kunde stadsmissionen också dela ut 260 kassar i jul. 200 av dem innehöll mat, 60 av dem var barnkassar med till exempel godis och leksaker.