Fd landstingsrådet anklagar polisen för rasism

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Tidigare landstingsrådet Jessica Rydell (MP) anklagar polisen för rasism i samband med ett ingripande på Harrys under Stadsfesten i lördags.
Foto: Ulf Carlsson
Tidigare landstingsrådet Jessica Rydell (MP) anklagar polisen för rasism i samband med ett ingripande på Harrys under Stadsfesten i lördags.

Före detta landstingsrådet Jessica Rydell (MP) anklagar polisen i Kalmar för rasism efter ett ingripande mot två unga flyktingar utanför Harrys i samband med Stadsfesten i lördags.

Under måndagen polisanmälde hon också den ordningsvakt som deltog i gripandet för ofredande och polisen för misshandel.

– Rasismens fula tryne är när en person som nykter och lugnt hoppar över staketet ut från Harrys direkt blir tagen av polis, handfängslad och upptryckt mot väggen så han får skrapsår i ansiktet, säger Jessica Rydell

– Utan att få en tillsägelse innan utan direkt handfängelse och transport till arresten. I arresten får han sitta hela natten och trots att han ber om det får han inte visa sin nykterhet genom nåt prov.

Jessica Rydell, som fram till valet i september var landstingsråd i majoriteten, är engagerad i flyktingfrågor. Hon har i ett och ett halvt år tagit hand om två ynglingar från Afghanistan som bor hemma hos henne.

På Stadsfesten i lördags kväll var de unga männen ute på stan och hamnade på Harrys. Jessica, hennes 14-åriga dotter och en kusin var också ute på stan, lyssnade på musik och tittade på festen.

Strax innan 11 på kvällen fick hon ett meddelande om att det var problem vid Harrys och att hennes pojkar råkat illa ut.

– Vi skyndade förstås dit och ser att polisen gripit en av killarna. Jag går fram och frågar vad det handlar om. Helt lugnt och sansat. De två minderåriga flickorna är också med. Då kommer en polis fram och skriker mig mitt i ansiktet, mitt framför de förskräckta flickorna.

Den andre ynglingen som bor hos Jessica Rydell togs också om hand av polisen och båda fick tillbringa natten i arresten.

Det tidigare landstingsrådet talar om övervåld kombinerat med rasism.

– Vad jag förstår gick en av pojkarna ut från Harrys för att röka. När han ville gå in igen stoppades han av polisen. Han var superlugn men ville veta varför. Då knuffades han bort av vakten, belades med handfängsel och togs av polisen.

– När hans kompis kom ut från Harrys och undrade vad som hänt togs han om hand på samma sätt. Det är hela tiden polisen och vakten som trissar upp stämningen och är aggressiva. Jag förstår inte det. De hade bara kunnat säga till pojkarna att de inte kom in längre, så hade det varit nog med det.

Hon är också mycket besviken på bemötandet när hon själv kontaktade polisen utanför Harrys.

– Polisen kommer fram och skriker mig mitt i ansiktet. Det talas hela tiden om att föräldrar ska vara ute på stan och engagera sig i sina barn. Men när det sker blir man behandlad så illa.

– Vilken förälder som befinner sig på stan när nåt händer ens barn går inte fram till vakter eller poliser och försöker reda ut situationen? Att helt oprovocerat bli påhoppad av poliser verbalt och med knuffar är inte vad som borde skett. Inget av detta hade hänt om mina ungdomar hade varit blonda och blåögda. Polisen efterlyser ofta föräldrar på stan men uppskattar tydligen inte nyanländas svenska föräldrar. Det kallas för rasism och inget annat.

Jessica Rydell talar om en mycket obehaglig och aggressiv stämning. När hon började filma får hon veta att det inte är tillåtet.

De två unga männen fick tillbringa natten i poliscell, men släpptes sedan.