Fem års fängelse för mordförsöket vid Max

Malmen Artikeln publicerades
32-åringen slog av halsen från en glasflaska och använde den för att skära 23-åringen i halsen.
Foto: Polisen
32-åringen slog av halsen från en glasflaska och använde den för att skära 23-åringen i halsen.

En 32-åriga man har dömts vid Kalmar tingsrätt till fem års fängelse sedan han i somras högg och skar en annan man i halsen med en trasig flaska vid Max-restaurangen på Trädgårdsgatan.

Händelsen utspelade sent på natten mot den 29 juli då 32-åringen, en 37-årig kvinna och en tredje person hamnade i bråk med ett sällskap som satt och åt på Max uteservering. Bråket inleddes med tjafs sedan den 37-åriga kvinnan börjat ropa rasistiska förolämpningar mot en 23-årig man i sällskapet som satt och åt.

Bråket eskalerade och slutade med att 32-åringen knuffade omkull 23-åringen. När 23-åringen stod på knä ställde sig 32-åringen sig över honom, tog ett grepp om hans huvud och skar honom upprepade gånger över halsen med en trasig flaska.

23-åringen lyckades fly och kördes med ambulans till länssjukhuset. Där konstaterades att han undkommit med sårskador men att såren var i omedelbar närhet till större blodkärl.

32-åringen har visserligen erkänt att han orsakade skadorna på 23-åringen, men hävdat att han agerade i självförsvar sedan 23-åringen ska ha angripit honom. Hans berättelse saknar dock stöd i vad andra vittnen berättat och betraktas av rätten som en efterhandskonstruktion.

I den 46-sidiga domen skriver tingsrätten att den tidigare ostraffade 32-åringen gick till oprovocerat angrepp mot 23-åringen och måste ha förstått att det fanns en avsevärd risk för att 23-åringen kunde dö. Rätten anser därför att 32-åringen visat synnerligen stor hänsynslöshet och råhet och ska dömas till fem års fängelse för försök till mord.

Att 32-åringen är ensam vårdnadshavare till två barn anses av rätten inte som skäl till att strafftiden ska sättas ner och förutom fängelsestraffet ska han betala 118 525 kronor i skadestånd till 23-åringen. Skadeståndet består jämte ränta av 100 000 kronor för kränkning, 7 500 kronor för sveda och värk samt 5 000 kronor för bestående men.

Samtidigt döms den 37-åriga kvinnan för förolämpning och ska betala 40 dagsböter á 50 kronor, totalt 2 000 kronor, samt betala 5 000 kronor i skadestånd till 23-åringen.