Fem års fängelse och utvisning för hjärthuggaren

Berga Artikeln publicerades
Övervakningskameror på ICA i Berga Centrum fångade 22-åringen när han anlände till torget. 40 sekunder senare sprang han från platsen, huggen i hjärtat.
Foto: Andreas Yngvesson
Övervakningskameror på ICA i Berga Centrum fångade 22-åringen när han anlände till torget. 40 sekunder senare sprang han från platsen, huggen i hjärtat.

Den 21-åriga man som den 27 maj högg en 22-årig man i hjärtat med en kniv vid ett bråk i Berga centrums döms vid Kalmar tingsrätt till fem års fängelse samt utvisning.

Östra Småland bevakade rättegången mot 21-åringen som åtalades för flera brott, varav försök till mord var det klart allvarligaste.

Den drabbade 22-åringen var i Berga för att hälsa på sina föräldrar när han gick inom torget för att hälsa på ett par kompisar. På platsen fanns redan 21-åringen som efter en kort dispyt högg 22-åringen i hjärtat med en kniv.

21-åringen åtalades för försök till mord men tingsrätten menar att dådet inte var planerat och gick så snabbt att han ska dömas för försök till dråp.

Rättegången berörde fler brott 21-åringen utfört och han döms även till vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott, ringa narkotikabrott samt brott mot knivlagen. Han frias för ett fall av narkotikabrott där det inte gick att bevisa att det var just han som sålde narkotikan.

Allt sammanräknat döms 21-åringen till fem års fängelse, han ska betala 141 007 kronor i skadestånd till 22-åringen samt utvisas i tio år. 21-åringen kom till Sverige från Syrien år 2014 som ensamkommande. På grund av det allvarliga säkerhetsläget i Syrien är det egentligen är det inte tillåtet att utvisa någon dit, men då 21-åringen först ska sitta flera år i fängelse skriver tingsrätten att säkerhetsläget kan ha förändrats och att en ny bedömning ska göras den dagen då 21-åringen släpps på fri fot.

22-åringen får dock vänta innan han kan spendera skadeståndet. Den 6 december dömdes han till ett år och fyra månader i fängelse för totalt 21 brott, däribland dödshot mot en av sjuksköterskorna som vårdade honom med anledning av knivhugget i hjärtat.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln framgick det felaktigt att 22-åringen är personen som åtalats för bland annat ett knivrån mot en Nettobutik i Kalmar. Han har inget med det ärendet att göra.