Fem utställningar i en på Pukeberg

Kalmar Artikeln publicerades

Det hade kunnat bli hur rörigt som helst med fem utställningar, måleri, skulptur, glas, hantverk och skisser, som ska samsas i en lokal. Men årets sommarutställning i Pukeberg är indelad i olika avdelningar, och alla verk får ta sin plats.

Nybro

Nonchalant Green, Confident Pink, Curious Blue och Resentful Red, alla i stengods, av Paul-Robin Sjöström. Till höger Sara Västerlunds Different thoughts.
Foto: Karin Asmundsson
Nonchalant Green, Confident Pink, Curious Blue och Resentful Red, alla i stengods, av Paul-Robin Sjöström. Till höger Sara Västerlunds Different thoughts.

Det är Magnus Gustavsson, själv konstnär verksam vid Ateljéhus i Pukeberg som gjort själva utställningen. Han är en av 22 konstnärer som är knutna till ateljéhuset. Här finns etablerade konstnärer som Markus Åkesson, som visar två uggleporträtt och ett porträtt av hustrun Ellen Ehk Åkesson som visar ringlat stengods i storformat. Paul-Robin Sjöström visar stengodssskulpturer i starka färger, Sara Västerlund, en itusågad stengodsskalle och hennes Cluster är en lite lätt absurd krock mellan den svala perfekta vita porslinsytan och motivet som är en hög med råttungar.

Flera arbetar med glas, som Görgen Amnér som visar tre graaler med naturmotiv, Anette Sviberg Krahner som kombinerat glas och rosenblad (!) i en rosenkudde och Linn Bjelkne som gjort en kollektion av återvunnet glas.

Hemslöjden har lyft fram några konstnärskap. Staffan Brattström bor på en 1700-talsgård mitt inne i skogen. Han slöjdar i olika träslag, näver och björkticka. Han gör täljda fåglar, ljusträd, näverburkar, nåldynor och oroar.

Ingrid Peterson är mästare i vävning, och hon arbetar med naturens egna material.

Raine Navin och Gunilla Skyttla var konstnärer, filosofer, levnadskonstnärer och inspiratörer. De var årsbarn, båda var födda 1934, båda dog 2016.

Riksglasskolan har utbildat elever sedan 1969. I många år fanns skolan i Orrefors, men är numera i Pukeberg. 14 elever visar verk. Pernille Larsens luftlätta ballonger lyfter mot himlen, Silje Lindrup har gått till havs med sina gjutna glasskulpturer som föreställer rödspätta, torsk och stenbit, Emma Mercedes Riss har gjort en kommentar i glas till livet på studieorten, Life inside the Nybro bubble

Designarkivet, vägg i vägg med utställningslokalen samlar och bevarar skisser, hittills har arkivet fått in 120 000 skisser av fler än 750 formgivare.

I år visas skisser och föremål av Ulrica Hydman-Vallien, som avled tidigare i år. Hon var en av landets mest framgångsrika formgivare, och hennes personliga och uttrycksfulla bilder finns inte bara på glas utan också papper, tyg, tygplan och brandsläckare.

Malala Andrialavidrazana, ursprungligen från Madagaskar, deltog i utställningen Djupt minne på Kalmar konstmuseum, och stannade sedan kvar i regionen ”Artist in Residence”. Hon har arbetat med glas för första gången i sitt liv, och låtit göra verk i de svenska färgerna, inspirerad bland annat av Wanja Djanaieffs skisser till kläder för deltagarna OS i München 1972.

Nybro konstförening har fått en egen avdelning, där man visar dels verk av kommande utställare, dels inköpta verk som ska lottas ut.

Fakta

Utställning

Sommarutställningen

Pukeberg

till 12 augusti

Visa mer...