Feruza Umirzakova jobbar som städerska på hotell Packhuset. Under 16 veckor deltar hon, tillsammans med arbetskamrater från bland annat Afghanistan och Polen, i en kurs i yrkessvenska.
Hon, och de övriga, ska få ökade kunskaper i ”housekeeping”. En timme i veckan träffar hon, och de övriga, kursledaren Manal Salame för att träna på svenskan och lära mer om yrket.
I ”klassrummet”, en konferenslokal, finns en affisch med snabbkurs i kalmaritiska. Kalmaritiska är överkurs, förklarar Manal.
Feruza Umirzakova är ursprungligen från Uzbekistan, och bor i Kalmar sedan tre år.
– Jo, jag pratar svenska, inte så mycket, säger hon.
Feruza är 38 år, gift och har tre barn. Det yngsta är fött i Sverige.
– Hon är svensk!
Feruza, som har en liten fast tjänst i botten och fyller på med vikariat, tycker att kursen är bra.
Packhuset är en internationell arbetsplats. Hotelldirektören André Åberg räknar upp alla språk personalen talar, förutom svenska.
– Engelska, förstås, tyska, franska, persiska, arabiska, thai, albanska, danska - det är helt fantastiskt. Jobbar man i hotell branschen är kommunikation A och O.
Av de omkring 30 anställda är det en tredjedel som har ett annat modersmål än svenska, så personalen kan prata med gästerna på många olika språk. I yrkessvenskan får de anställda förutsättningen för att kunna röra sig utan grundläggande språkhinfer på arbetsplatsen,
Det är Hotell & Restaurangfacket, HRF, som står bakom projektet En värld av möjligheter där man kompetensutvecklar och validerar branschens anställda. Tidigare har man haft kurser i specialiserad matlagning, ledarskap samt service och bemötande i Småland och på Öland och Gotland. Områdena är valda för att turismen här ökar vilket ställer nya krav. Med utbildningen vill man öka yrkesstoltheten och kvaliteten i branschen. Projektet En värld av möjligheter är finansierat av Europeiska socialfonden och pågår under tre år fram till våren 2021. 300 anställda och företagare inom hotell- och restaurangbranschen ska få möjlighet till kompetensutveckling.
– Det är verkligen roligt att de dragit igång det här, säger André Åberg.
Kursen har pågått några veckor, och det är möjligt att det senare blir fler kurser i yrkessvenska, kanske i matlagning.