Finansministern kritisk till Kalmarhems skatteplanering

Kalmar/Stockholm Artikeln publicerades
Finansminister Magdalena Andersson (S) var oväntat överens med Mattias Bäckström Johansson (SD) om Kalmarhems skatteplanering.
Foto: Christine Olsson/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) var oväntat överens med Mattias Bäckström Johansson (SD) om Kalmarhems skatteplanering.

Om de förändrade skattereglerna används på det här sättet är det ”olyckligt”, menade finansminister Magdalena Andersson (S) när riksdagen debatterade Kalmarhems omdiskuterade köp av andelar i ett vindkraftverk.

Finansministern och Mattias Bäckström-Johansson (SD), var oväntat överens när riksdagsledamoten från Oskarshamn interpellerade om den omdiskuterade affären.

Mattias Bäckström Johansson (SD)
Mattias Bäckström Johansson (SD)

Kalmarhem har köpt andelar i vindkraftverket för att kunna tjäna in momspengar. Själva investeringen förväntas ge 30 000 om året i vinst. Men den minskade skatten ger 850 000 extra till bolaget. Transaktioner som bara syftat till att undvika skatt, menade Mattias Bäckström-Johansson. Han påpekade att Kalmar är en Socialdemokratiskt styrd kommun och att kommunalrådet Johan Persson sitter i Socialdemokraternas partistyrelse.

Trots det fick partivännerna i Kalmar inte något stöd från Magdalena Andersson, som i vart fall delvis höll med Mattias Bäckström-Johansson.

– Jag delar uppfattningen att det inte är bra om transaktioner enbart genomförs i syftet att undvika skatt, sade hon.

– Den bästa lösningen är om bostadsbolag och andra aktörer tänker sig för innan de genomför sådana affärer. Det bästa är om alla håller sig från sådana transaktioner som bara syftar till att undvika skatt.