Fiskelycka mitt i snösmockan

Ljungbyån Artikeln publicerades
Samuel Haglund var en av cirka 45 personer som var med på premiärfisket i Ljungbyån.
Foto:Linn Alvarström
Samuel Haglund var en av cirka 45 personer som var med på premiärfisket i Ljungbyån.

Vad ska man göra en supersnöig lördag i början på februari? Vara med på fiskepremiären i Ljungbyån förstås. Åtminstone om man är en inbiten fiskare. "Det är något alldeles speciellt med premiärfisket", säger Alvar Evaldsson.

Alvar Evaldsson var först på plats när Hossmo FVOF, fiskevårdsområdesförening, hade fiskepremiär i Ljungbyån. Redan klockan sex på morgonen steg han ur bilen, tog på sig riktigt varma kläder och ställde sig vid åkanten för att fiska.

– Jag trodde faktiskt att fisket var inställt, men de andra kom så småningom, säger han och ler.

Klockan 8 fick han napp. En finfin öring på nära 3 kilo.

– Jag har fiskat hela mitt liv och jag åker land och rike runt och fiskar. Men det är något alldeles extra med premiären här i Ljungbyån, det går inte riktigt att beskriva. När man får napp så får man den där kicken som göra att man älskar att fiska, säger Alvar Evaldsson och kastar ut draget igen.

Men efter den första fisken har det varit stilla och lugnt, knappt inte ett napp. Om man inte räknar med bottennapp och trädnapp förstås.

– Åh, nu fastade den i trädet. Och där gick linan gick av. Det är sådant som händer, men det är lite bökigt och svårt att byta och fixa med det här i kylan, säger han och öppnar sin fiskelåda som är full av färggranna drag.

– Jag ska snart ge upp nu. Jag har ju varit här rätt länge.

Lite längre bort står Lars Svensson och packar ihop sina grejer. Han har också fått en öring.

– Den väger väl runt två kilo kan jag tro. Men nu får det vara slutfiskat, säger han.

Samuel Haglund drar upp halsduken över munnen, huttrar till och drar sakta in draget.

– Jag fångade en gädda på fyra kilo förut. Det är häftigt när man står och nöter en hel dag och så plötsligt hugger det och man lyckas kroka den och få upp fisken. Får se hur länge jag står här i dag, det är ju lite kallt som sagt, säger han.