Fler fimpar på Larmtorget efter Rökförbudet

Kalmar Artikeln publicerades
Fimpar har slängts på marken trotts att fimpstationerna ligger 10-20 meter därifrån.
Foto: Ida Andersson
Fimpar har slängts på marken trotts att fimpstationerna ligger 10-20 meter därifrån.

Efter att rökförbudet infördes den första juli i år på bland annat uteserveringar ser nu serviceförvaltningen i Kalmar en ökning av nedskräpning av fimpar på Kvarnholmen. Trots att stationer där rökare kan fimpa cigaretten finns utplacerade.

Alexander Allansson på serviceförvaltningen i Kalmar förklarar att ökningen mest skett på Larmtorget, vilket han tror beror på att det är där som flest uteserveringar finns.

Maria Eidrup är enhetschef hälsoskydd berättar att efter rökförbudet införts insåg man att folk skulle börja röka utanför uteserveringarna och därmed fimpa mer på marken.

– Därför har man satt upp en del kommunala fimpstationer på Kvarnholmen som ett förebyggande syfte, säger Maria Eidrup.

Utan för O´Learys och Kött och bar finns en fimpstation.
Foto: Ida Andersson
Utan för O´Learys och Kött och bar finns en fimpstation.

Hon förklarar att de utplacerade stationerna är likt de fimpstationer som finns på flygplatser, men att de kan vara svåra att se dem inne på Kvarnholmen. De är nämligen snarlika de små svarta stolparna som finns inne på Kvarnholmen. Det som skiljer dem åt är ett litet hål där rökare kan stoppa ner fimpen, men inget annat.

På Larmtorget finns tre fimpstationer utplacerade och på Norra långgatan ska minst två stycken finnas. Det står en bit ifrån uteserveringarna då det inte är tillåtet att röka vid deras entréer.

– Det finns ganska många ställen att som rökare fimpa sin cigarett på. De behöver inte gå så långt för att kunna hitta en station, säger hon.

Trots de utplacerade fimpstationerna ser ändå serviceförvaltningen en ökning av fimpar på marken.

– Jag tror inte folk har upptäckt fimpstationerna eller så struntar folk bara i det och slänger dem på marken ändå, säger Alexander Allansson.

För att det här ska sluta krävs det förståelse från allmänheten, förklarar han. Det tror han sker när kunskap och information sprids.