Flera gripna i liga som tros ha lurat gamla

Kalmar Artikeln publicerades

Polisen i Malmö har gripit ytterligare misstänkta i de ligor som sedan i höstas misstänks har lurat till sig 50 miljoner kronor genom ringa upp äldre och förmå dem lämna ut bankuppgifter.

Även personer i Kalmar län har drabbats.

Polisen i Kalmar och Kronoberg utreder 6-7 liknande ärenden. Som mest har en person blivit av med 200 000 kronor.

Sedan i fredags finns åtta personer frihetsberövade i Malmö, de senaste greps efter en biljakt i staden. De är misstänkta för att ha medverkat vid brotten.

Enligt polisen har bedrägerierna gått till på ungefär samma sätt. Äldre personer har kartlagts så att bedragarna bland annat haft personnumret tillgängligt när man ringer upp. Även vilken bank personerna använder sig av har det funnits kännedom om.

En 70-årig kvinna i Kalmar fick ett samtal. En man uppgav sig ringa från bankens säkerhetsavdelning. Han frågade om kvinnan nyligen handlat elektronik för 30 000 kronor. Det hade hon inte. Mannen menade då att någon förmodligen kommit åt hennes kod. Nu skulle man förhindra vidare uttag och då måste kvinnan logga in på sin internetbank och uppge en kod för den uppringande.

Det gjorde kvinnan och dagen efter försvann 130 000 kronor från kontot.

Polisen i Malmö säger att upplägget har varit liknande i det flesta fall. ”Har du nyligen varit i Tyskland”, frågar man. ”Har du köpt en dyr TV?”, ”Har du beställt varor från nätet”.

När frågorna besvaras nekande måste man hjälpa till och förhindra ytterligare stölder genom att lämna ut sina koder.

Efter att man fått de efterfrågade uppgifterna har en så kallad målvakt, länsat kontona och pengarna har sedan förts vidare. Ibland har det hänt att de uppringda förstått att man lämnat ut uppgifter som var hemliga och då försökt stoppa uttag från kontot. En 88-årig man rån Malung reagerade direkt. Men han fick först sitta i telefonkö till banken i 20 minuter och sedan i två timmar till polisen för att anmäla det hela. När han väl kom fram var 88 000 kronor försvunna från kontot.

Polisen vill nu varna för att många fler kan få liknande samtal och säger ett koder aldrig ska lämnas ut på telefon.