Fler integrationsarbetare slår larm

Kalmar Artikeln publicerades
Ännu en person som arbetar med integration slår larm om utfrysningar.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ännu en person som arbetar med integration slår larm om utfrysningar.

Ännu fler integrationsarbetare berättar nu om hur de hamnat ute i kylan i Kalmar. Utfrysning och förminskning används som kränkningar, sägs det.

Östra Småland har tidigare berättat hur två ledande tjänstemän på Flykting- och integration köpts ut på senare tid. En av dem, som arbetat 12 år med migration i Kalmar är mycket kritisk.

Nu berättar en annan, högt profilerad tjänsteman, som i första hand arbetar med ungdomar, att han är övertygad om att samma öde väntar honom. Hans verksamhet är uppskattad och han har hyllats både i Sverige och utomlands.

– Jag skulle tro att det bara tar några månader innan jag också försvinner. Jag har fått väldigt tydliga signaler om att man anser att jag är besvärlig.

– Jag blir helt isolerad från både politiker och några tjänstemän. De vill inte att jag ska få veta något alls, de vill bara utnyttja mina kanaler och utnyttja mig när de behöver hjälp.

I november skrev han en 25 punkter lång lista till sin arbetsgivare och berättade om förhållanden som borde förändras och förbättras. Men inget alls hände.

– Tvärt om, utfrysningen har blivit ännu värre. Jag kallas aldrig till några möten. Jag vet att det jag gör uppskattas av ungdomarna och där jag är verksam. Kanske är det detta som är problemet. Man är orolig för att jag blir för populär.

Mannen berättar att han ofta blir kallad till evenemang för att hjälpa till, men då handlar det om att bära grejer, sätta upp hoppborgar och annat. Och sedan komma och plocka ner allt klockan 23. Men samtidigt blir han tillsagd att han inte behöver vara med på arrangemanget. Men han får gärna se till att skicka många ungdomar.

Han har också fått veta att han inte ska publicera bilder på Facebook och att tagga ner och hålla tyst i största allmänhet.

– Jag tycker om att prata med ungdomar. De ser upp till mig och har respekt. Det är viktigt att vara verksam bland de unga och att prata med dem, inte bara om dem.

– Jag informerar andra kommunala tjänstemän om problem som finns med alkohol och droger, men ingen bryr sig. Många tjänstemän åker med sina kommunala bilar runt på stan och stannar inte ens och pratar med ungdomarna.

Han berättar att han känner ett stort stöd från kommunalrådet Johan Persson (S), men i stort sett inte från någon annan.

Desto större blev besvikelsen när han tvingades ta ner bilder på Johan Persson som var uppsatta på kontoret.

– Tyvärr finns det de som går bakom ryggen på Johan Persson, det handlar både om politiker och tjänstemän, det är bekymmersamt.

Själv känner han sig både utarbetad, genom att i stort sett stå till tjänst 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan, utan mycket till uppskattning. Men han talar också om rasism och rädsla.

– Jag känner att jag blir mycket motarbetad från några politiker och några tjänstemän i Kalmar kommun. Dessa politiker och tjänstemän har makt och missbrukar det genom att prata illa om mig på möten. Jag hör allt detta och det gör mig mycket ledsen. Det är inte mitt fel att politiker misslyckas med sina uppdrag.