Fler som flyger än någonsin tidigare

Kalmar län Artikeln publicerades
Antalet resenärer till och från Kalmar Öland Airport har ökat stadigt de senaste åren.
Foto:Ulrika Bergström
Antalet resenärer till och från Kalmar Öland Airport har ökat stadigt de senaste åren.

Fler än någonsin flyger till och från Kalmar. Anledningarna är bland annat de låga priserna och ett större utbud.

Enligt Kalmar Öland Airports senaste årsredovisning flög totalt 238 691 personer till eller från Kalmar Öland Airport under 2016. Detta utgjorde en ökning med 7,2 procent gentemot 2015 och var fjärde året i rad som flygplatsen hade över 200 000 resenärer. Flygplatsen, som ägs av Kalmar kommun, ökade sin omsättning med över 10 miljoner kronor mellan 2012 och 2016.

Trenden av ökat flygande är ingen lokal företeelse, utan kan ses såväl nationellt som globalt. Stefan Gössling, professor i turismvetenskap på Linnéuniversitetet i Kalmar, pekar på ett antal anledningar till det ökade flygandet.

En stor anledning är att fler helt enkelt har råd att flyga nu jämfört med tidigare. Delvis har detta att göra med att den generella välfärden ökat men huvudsakligen, menar Stefan Gössling, har det att göra med utvecklingen av lågprisflyget.

– Förr fick man spara ganska länge för att ha råd att flyga. Nu har de reala priserna gått ner väldigt mycket. Det kan vara på grund av lågprisflyget och dess prismodell, direkt input på lokala flygplatser, icke-beskattningen av flygbränsle på internationella resor, samt att klimatpåverkan inte kostar tillräckligt mycket, säger Stefan Gössling.

Att priserna har blivit så mycket lägre, i kombination med lättillgängligheten av ett ökat utbud, kan bidra till att flygresor görs oftare.

– Syftet bakom flygresor kan variera. Att ta ett flyg för att träffa en sjuk släkting eller för en brådskande jobbintervju hade kanske gjorts oavsett priset på biljetten, medan en shoppingresa till London eller en svensexa utomlands kanske inte gjorts om priset inte var lågt.

Just utbudet är en viktig fråga. Förutom Kalmar Öland Airport finns flygplatser i Växjö, Ronneby, Jönköping, Linköping och Malmö. I en granskning som Dagens Etc gjorde nyligen framkommer att många regionala flygplatser behöver subventioner från skattebetalare för att kunna erbjuda de resor de gör. I Kalmars fall ska detta dock inte vara aktuellt, enligt ledningen.

– Vi vet sedan 90-talet att ju närmare en flygplats finns, desto fler är det som flyger. Flygets vara eller icke vara är inte min sak att uttala mig om. Däremot har jag som forskare en uppgift att ställa kritiska frågor och lyfta debatten. Jag skulle vilja se tydligare underlag på vilken påverkan flygplatser har på lokal tillväxt och ekonomisk utveckling, i förhållande till dess miljöpåverkan och vilka det egentligen är som har störst nytta av regionala flygplatser, säger Stefan Gössling.