Flera fall av tiggeri under tvång har avslöjats

Bergslagen Artikeln publicerades
Flera fall av kriminellt styrt tiggeri har avslöjats i år.
Foto:Björn Lindgren/TT
Flera fall av kriminellt styrt tiggeri har avslöjats i år.

Så sent som i november i år dömdes två bulgariska män till fängelse och utvisning i fall med organiserat tiggeri i Bergslagen.

Det handlar om ett fall med många paralleller till det som nu avslöjats i Kalmar län och Kronoberg.

De två män som dömdes i Bergslagen bedöms ha tjänat minst 1,3 miljoner kronor på ett år på att ha utnyttjat tio personer till tiggeri.

Tiggarna kördes mellan olika platser och instruerades att säga "hej, hej" för att få pengar.

Det nystades upp genom att gränspolisen i januari i år gjorde ett tillslag mot en industrifastighet. Där påträffades tio personer, både vuxna och barn, i en miljö som i förundersökningen bedöms som inte människovärdig.

De berättade att de hade lurats till Sverige med löfte om olika jobb, främst inom byggbranschen. När de kom fram fick de emellertid veta att det inte fanns några byggjobb. I stället sattes de att tigga. Smugglarna sade att de måste betala av på kostnaden för resan till Sverige.

I augusti åtalades två män för människohandel, två män och en kvinna för medhjälp.

Männen dömdes till fyra års fängelse och kvinnan friades.

Att organisera tiggeri är inte olagligt. Brottsligheten uppstår först när man utnyttjar andra människor för verksamheten.

Norska NRK:s program Breenpunkt har gjort ett mycket avslöjade reportage om den liga som styrt tiggeriet i staden Bergen. Ett nätverk tvingade rumäner i staden att tigga, stjäla och prostituera sig. Toppmännen skötte om sina fina bilar och smycken. Programmet har också visats i svensk tv.