Flera nya lagar 2018

Kalmar Artikeln publicerades
Att sprida nakenbilder eller filmer föreställande någon annan, så kallad hämndporr, blir olagligt.
Foto:Karin Malmhav/SvD/TT
Att sprida nakenbilder eller filmer föreställande någon annan, så kallad hämndporr, blir olagligt.

Läsa sms bakom ratten, sprida hämndporr och stalking via telefon, e-post samt sms. Det är några saker som blir olagliga när årets nya lagar träder i kraft.

Vid årsskiftet träder ett antal nya lagar och förordningar i kraft.

En stor nyhet är det helt nya brottet olaga integritetsintrång som på flera sätt ska stärka medborgarnas integritetsskydd. Brottet gör man sig skyldig till om man sprider integritetskänsliga uppgifter och bilder, däribland så kallad hämndporr.

Brottet innefattar även spridningen av uppgifter om någons hälsotillstånd, uppgifter om att någon blivit utsatt för ett allvarligt brott eller bilder på någon i en mycket utsatt situation, exempelvis från en olycksplats.

Straffet för olaga integritetsintrång blir allt från böter till upp till fyra års fängelse.

Vidare utvidgas brottet ofredande så att stalking, alltså upprepade och oönskade kontakter, även blir olagligt ifall det sker via telefon, e-post eller sms.

I trafiken ska det under året bli bättre ordning då det från och med den 1 februari blir olagligt att använda sin telefon med handen när man sitter bakom ratten. Kör man utomlands för att handla alkohol kan det även vara bra att känna till att straffavgiften för att föra in alkohol i Sverige utan att betala skatt höjs till 40 procent av den skatt som ska betalas.

Under 2018 förbättras även polisens möjligheter att få stopp på skjutningarna som ägt rum på flera håll i landet under 2017. Detta genom att straffet för grovt vapenbrott höjs från lägst ett år till lägst två år i fängelse.

Detta är en viktig ändring då den nya lägstanivån innebär att den misstänkte automatiskt häktas. Vilket i praktiken innebär att om polisen påträffar dig med ett olagligt vapen så är sannolikheten stor att du inte kommer hem igen förrän några år senare.

För att ytterligare minska mängden oregistrerade vapen i Sverige införs även en ny vapenamnesti under februari-april. Vapenamnesti har ägt rum vid tre tidigare tillfällen: 1993, 2007 och 2013. Varje gång har mellan 14 000 och 17 000 skjutvapen och åtskilliga ton ammunition lämnats in till polisen.

Mer som är nytt under 2018 är att förskoleklass från sex år blir obligatorisk från och med höstterminen, från maj gäller krav på ökad tillgänglighet för funktionshindrade hos bland annat frisörer och restauranger och i september införs 18-årsgräns för att sola solarium.

Under 2018 införs även en elfordonspremie för bland annat elcyklar. Det kommer även bli möjligt för privatpersoner att ansöka om bidrag för att installera en laddningspunkt för elfordon på sin fastighet.