Flera skogsbränder i Västervik

Västervik Artikeln publicerades
Flera skogsbränder rasar i Västerviks kommun. Bilden är från branden utanför Oskarshamn tidigare i år.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Flera skogsbränder rasar i Västerviks kommun. Bilden är från branden utanför Oskarshamn tidigare i år.

Räddningstjänsten i Västervik bekämpar i nuläget fem skogsbränder. Förstärkning har kallats in utifrån för att klara av bränderna.

Under fredagen bröt ett antal bränder ut i Västervikstrakten. Anledningen är troligen det åskoväder som drog in. Ett tag brann det på sju platser, men på lördagen var antalet nere i fem.

– Vi lämnar över två bränder till markägaren under dagen, säger vakthavande befäl Thomas Öberg till Västervikstidningen.

För tillfället brinner det utanför Hjorted, Totebo, Getterum samt i Pipetorp. Den största branden finns i Getterumtrakten, där skogsbranden upptar ett område på 600 gånger 550 meter, enligt Västervikstidningen.

Räddningstjänsten har haft problem med sin utrustning och har fått ta hjälp-

– Det största problemet är brist på utrustning och materiel, säger Thomas Öberg, brandmästare vid Räddningstjänsten i Västervik till P4 Kalmar.

– Framförallt tankar, viss utrustning har gått sönder.

Senare under dagen fick räddningstjänsten hjälp av lokala lantbrukare.

Två bränder utbreder sig fortfarande över större områden och man har mycket resurser på plats. Det handlar om bränderna i Västerum och Getterum.

– Där är det lite problem med att köra vatten dit med tankbil, för det är ganska långt, säger vakthavande befäl Thomas Öberg till Västervikstidningen.

Hjälp har kommit från försvaret och räddningstjänsten i Oskarshamn, Nybro och Kalmar. Dessa hjälper främst till vid de två större bränderna vid Västerum och Getterum.