Flykting för 20 år sedan - nu är hon i makttoppen

Maktlistan Artikeln publicerades
Dzenita Abaza (S) kom som flykting till Sverige för 20 år sedan. Nu är hon en av de mäktigaste personerna i länet och en förebild för många invandrade kvinnor.
Foto:Helen Edvall
Dzenita Abaza (S) kom som flykting till Sverige för 20 år sedan. Nu är hon en av de mäktigaste personerna i länet och en förebild för många invandrade kvinnor.

Familjen är viktigast. Det var den som gjorde att hon flydde till Sverige från krigets Jugoslavien och det var barnen som gjorde att hon stannade kvar.

Dzenita Abaza, socialdemokratiskt kommunalråd i Kalmar, har gjort en spikrak politisk karriär sedan hon kom till Sverige för 20 år sedan. Nu är hon nummer två i partiets kommunala hierarki och en förebild för många invandrade kvinnor.

– Barnen har flyttat

hemifrån, men finns fortfarande på lagom avstånd, säger hon. Det har gjort att jag kunnat satsa på politiken, som tar väldigt mycket tid. Men samtidigt är det viktigt att vårt hem fortfarande känns som en samlingsplats för alla.

Pappa Smajo är en stor förebild och hon blir riktigt berörd när hon berättar om sin far och vad han betytt för henne.

Du är den kvinnliga politiker i Kalmar som har mest makt. Är det något du funderar över?

– Nej, och jag vill inte tala om makt utan inflytande och påverkan. Jag har fått ett förtroende från väljare och politiska kamrater. Det försöker jag förvalta så gott jag kan.

Om du fick bestämma över Kalmar helt själv, vad skulle du vilja ändra på då?

– Jag skulle vilja fortsätta den utveckling vi påbörjat med att göra Kalmar till en inbjudande och välkomnande stad. Den ska vara tillgänglig för alla. Det finns mycket kvar att göra där.

Du kom till Sverige för ungefär 20 år sedan från krigets Bosnien. Det har gått väldigt bra för många av dem som flydde från kriget i forna Jugoslavien. I Borgholm är Ilko Corkovic kommunalråd. Han kommer också från Bosnien. Vad är förklaringen till era framgångar?

– Skillnaden mellan vårt land och Sverige var inte så stor. Vi kom från ett europeiskt land. Alla i Jugoslavien hade minst gymnasieutbildning, eller yrkesutbildning. Många hade gått på högskola och universitet. Vi kom från vanliga Svensson-liv i Sarajevo och andra städer. Skillnaden var helt enkelt inte så stor.

Du har aldrig reflekterat över att flytta tillbaka?

– Vi bestämde tidigt att vi skulle stanna. Jag tror det är en förutsättning för en bra integration. Och ganska snart insåg vi att det inte fanns någon återvändo. Barnen blev välintegrerade på bara några år.

Var det självklart att de skulle engagera dig just som socialdemokrat? Det fanns inga alternativ?

– Nej, det var inte självklart att bli politiskt engagerad även om jag hade det med mig hemifrån. Jag är uppfostrad med politik, pappa var engagerad. Kommunist förstås, det fanns inte många alternativ i Jugoslavien. Först trodde jag inte det fanns någon plats för mig i den svenska politiken. ”Lilla jag från Bosnien”. Men så träffade jag Birgitta Elfström (S) i Kalmar som värvade mig, hon har varit min mentor hela tiden och politiken blev mitt sociala liv.

Hur håller du kontakten med ditt gamla hemland?

– Vi är i Bosnien tre veckor varje sommar, mina föräldrar är kvar där. Och så är de här och hälsar på då och då.

Du har startat ett nätverk av invandrade kvinnor i Kalmar. Varför är det viktigt?

Ja, Courage, Internationella S-kvinnors förening. Vi uppmuntrar och stöttar varandra och framför allt har vi roligt. Det är viktigt att bygga nätverk. Och så har vi nyligen bildat en Socialdemokratisk kvinnoklubb i Kalmar

Du är en förebild för många kvinnor i politiken. Känner du ansvaret?

– Det gör jag. Framför allt försöker jag alltid vara Dzenita, som lyssnar och försöker hitta lösningar. Jag har aldrig haft någon konflikt med någon i partiet, fast vi ibland har olika åsikter. Bra relationer är viktigt.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit?

– När jag kom till Kalmar var det en stad man passerade. Jag var van vid Sarajevo, som var levande i stort sett dygnet runt. Nu har vi ett kontinentalt liv, med uteserveringar och mycket folk på gatorna. Vi har blivit Årets sommarstad och vi har intensifierat tillgänglighets- och brottsförebyggandearbete. Det tycker jag vi gjort bra.

Vad är du mest besviken över?

– Ibland går det förfärligt långsamt. Det finns en byråkratisk process som man kan bli väldigt frustrerad över.

Vilken skillnad har du gjort i politiken i Kalmar? Hur har man märkt att det är du som är kommunalråd?

– Man brukar säga att jag fört in ett färgstarkt temperament. Jag är medveten om att det till att börja med skrämde. Men jag tror jag visat att jag är en person som är lätt att ha att göra med och som kan bjuda på sig själv.

Och så har jag nog bevisat att det faktum att man talar med svenska med brytning inte betyder att man saknar kompetens och kunskap.

Vi berättade för en tid sedan att trots nästan 100 år av kvinnlig rösträtt har det aldrig varit någon kvinnlig kommunstyrelseordförande i Kalmar. Jag frågade om du var intresserad av jobbet, det sa du att du inte var. Men stämmer det verkligen, ska inte politiker sträva efter maximalt inflytande?

– Inte i det här fallet. Vi har en ks-ordförande som är mycket duktig och kompetent och har väldigt goda kontakter i Stockholm. Det är bra om man kan påverka uppåt. Jag har alldeles för lite erfarenhet för det.

Men du stänger inte dörren för att någon gång bli nummer 1 i Kalmar?

– Jag trivs väldigt bra med det ansvarsområde jag har nu. Vad som kan hända i framtiden är inget jag funderar över.

Fakta

Dzenita Abaza

Född: 1963 i Gorazde, Sarajevo i Bosnien-Herzegovina i forna Jugoslavien.

Familj: Man, tre barn och två barnbarn.

Utbildning: Civilekonom.

Jobb: 1984 på olympiska vinterspelen i Sarajevo, utvecklades till ett jobb på resebyrå. Därefter ekonom på storföretaget Unis, som bland annat arbetar med svenska SKF. I Sverige jobb på socialförvaltningen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Förebilder: Utan tvekan min pappa Smajo. Han gav mig en bra uppforstran, väckte det politiska intresset och var en duktig ekonom. Jag har honom att tacka för mycket.

Mat: Älskar att laga mat, framför allt fisk. Undviker kött och kyckling. Gillar kreativ matlagning. Det blir inte mycket bosnisk mat.

När jag tittar på tv: Aktuellt. Annars är jag dålig på tv. Ibland följer jag serier på Netflix, som House of Cards och The Crown.

När jag inte är på jobbet: Ärligt talat så har jobbet tagit över allt mer. Har nästan ingen fritid.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.