Flyttar till ny kust och nytt jobb

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Karin Asmundsson

Den 15 mars börjar Ctefan Brochmann som föreståndare i Redbergskyrkan, och flyttar från Kalmar till Göteborg.

– Jag har varit sjukhuspastor här i tio år, och nu dök det upp ett intressant sammanhang.

Ctefan Brochmann, som är 57 år, har varit pastor i snart 30 år. Han kom till Kalmar från Stockholm, där han arbetat i 13 år som fängelsepastor och i sjömanskyrkan.

– Jag har mest jobbat på institutioner, nu blir det ett nytt sammanhang.

Vad han kommer att sakna säger han är svårt att svara på, innan han flyttat.

– En del kontakter, en del människor, Jag flyttar trots allt till en stor stad, jag kommer att sakna att man har nära till ganska mycket här

Sjukhuskyrkan på länssjukhuset är en liten organisation, det är en präst och en diakon och så Ctefan. Hans tjänst bärs upp av ett 20-tal församlingar i regionen.

– Vad jag tar med mig från Kalmar, förutom en massa saker? Erfarenheter, som alltid, En massa möten. En dag på sjukhuset styrs mycket av vad som händer. Ungefär hundra gånger per år är sjukhuskyrkan in någon form av avsked. Det var någon som sa att ”sjukhuskyrkan, det är ni som tar hand om de döda”. Nej, det är de levande vi är intresserade av. Vi försöker jobba med det friska, och lämna det sjuka till vården. Vi arbetar med patienter, närstående och personal, med gudstjänster, samlingar och samtal.

I Göteborg kommer hans arbete att bli helt annorlunda. Redbergskyrkan är en del av del av Equmeniakyrkan, som för några år sedan bildades av Baptistsamfundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan. Redbergskyrkan har 210 medlemmar. Förutom det vanliga församlingsarbetet, driver kyrkan också en omfattande flyktinghjälp, Redbergwelcome med många volontärer engagerade.

Ctefan har ett intresse som kanske inte är så vanligt bland pastorer. I 20 år tävlingsdansade han, och han tillhörde Sverigeeliten.

– Det hade inte gått att berätta där jag kommer från. I min frikyrkobakgrund var det malplacerat att dansa men jag tyckte det var jättekul.

Han tävlade i standarddans, som består av fem olika danser: modern vals, tango, wienervals, slowfox och quick step.

– När Let´s Dance började var det mina kompisar som var med. Men här i Kalmar har jag inte tävlingsdansat, här dansar man bugg och möjligen boogie-woogie.

Han är också en entusiastisk brädspelare, och berättar om sydöstra Sveriges största spelkonvent CalCon som årligen arrangeras i Kalmar och som samlar mellan 300 och 350 personer.

– Då spelar man dygnet runt! Brädspel, rollspel, figurspel, kortspel. Det var min son som introducerade mig till olika typer av brädspel. Det är kul att träffa folk, och jag tycker om det kreativa med spel, att man kan hitta nya lösningar. Det finns ju konfliksspel som schack där man ska slå sin motståndare, men det finns också spel där man tillsammans spelar mot spelet. Et är Pandemi, där spelarna är vetenskapsmän som tillsammans ska stoppa en pandemi.

Ctefan är numera också en hängiven boulespelare, och tävlar för klubben Calmar Petanque.

– Jag tror att när jag gör något, vill jag göra det ordentligt och så bra som möjligt.

I Göteborg ska han tills vidare bo i en liten lägenhet. Hustrun är kvar i Kalmar tills vidare.

– Hon jobbar på kommunen, på socialförvaltningen. Jag vet inte vad hon jobbar med, men hon har mycket att göra.

De tre barnen är utflugna.

Ctefan är den ende i landet som stavar sitt namn med C. Han bytte när han var ung.

Fakta

Ctefan Brochmann

Aktuell: Byter jobb

Gör: Pastor, nu i sjukhuskyrkan i Kalmar, snart i Redbergskyrkan i Göteborg.

Ålder: 57

Bor: I Kalmar, och snart i Göteborg

Familj: Hustru ch tre vuxna barn

Visa mer...