Foderbrist skapar oroväckande långa slaktköer

Kalmar Artikeln publicerades
Torkan kan leda till nödslakt.
Foto: Mandus Örarbäck
Torkan kan leda till nödslakt.

Lantbrukare kan behöva att nödslakta sina djur på grund av foderbrist. Men långa köer på slakterierna oroar.

– Det kan bli jobbigt för de lantbrukare som har missat att de måste ha bättre framförhållning, säger Paul Robertsson, VP på KLS Ugglarps.

Sommarens torka har förstört mycket av kommande vinters foderförråd. Många lantbrukare väljer att nödslakta sina djur för att slippa se dem svälta. Detta har lett till att slaktköerna är betydligt längre än vanligt.

– I vanliga fall brukar lantbrukarna höra av sig till oss med en framförhållning på två till fyra veckor innan slakt. Men i dagsläget måste de ha en framförhållning på ungefär ett halvår, säger Paul Robertsson.

Enligt Paul Robertsson är de flesta lantbrukare medvetna om hur situationen ser ut.

– De här köerna beror inte på oss utan på att lantbrukarna helt enkelt vill vara ute i god tid för att de märker att torkan påverkar deras situation.

Men för de lantbrukare som har missat att väntetiderna är längre så kan det komma att bli besvärligt.

– De får ställa djuren i kö som de andra och vänta på att det finns plats. De kan inte få gå före för då får de andra vänta på ett omotiverat sätt, förklarar Paul Robertsson.

När det gäller djur som av olika anledningar måste slaktas akut har KLS möjlighet att göra undantag.

– När det gäller akuta fall brukar vi försöka lösa det tillsammans med LRF:s omsorgsgrupp. Så inget djur behöver lida i onödan, säger Paul Robertsson.

Enligt LRF är det svårt att säga hur stor foderbristen kommer att bli i vinter.

– De flesta lider inte av akut brist på foder i dagsläget. De flesta fick in sin första skörd men sen fick de sin andra skörd förstörd. Men det finns fortfarande hopp om en tredje skörd, så beroende på hur stor den blir vet vi hur akut läget blir i vinter, säger Katarina Cumselius, presstalesperson på LRF.

I och med att det kommit regn över vår del av landet finns det goda chanser att få en tredje skörd. Men det är många saker som ska falla på plats.

– Nu har det regnat och det ger bra förutsättningar för att den tredje skörden ska börja gro. Men det krävs att det är sol nu framöver och att det även regnar emellan åt. Sen får det inte regna för mycket heller som det gjorde förra hösten. Då kan inte lantbrukarna köra på åkrarna, förklarar Lennart Nilsson, ledamot i LRF:s förbundsstyrelse.

Enligt Per-Göran Sigfridsson, styrelseledamot med ansvar för djurskydd och djuromsorg på LRF Sydost, kommer torkan att få konsekvenser i många led.

– Torkan som har varit i hela norra Europa har påverkat spannmålsmarknaden. Priserna har gått upp med 25-30 procent. Detta kommer få följder för den köttproduktion som är beroende av spannmål och det måste leda till förhöjda livsmedelspriser. Men hur mycket är svårt att säga i dagsläget, det kommer att visa sig under det kommande året.