Foderbrist tvingar KLS till svår balansgång

Kalmar län Artikeln publicerades
På slakteriet i Kalmar är det full produktion. De lantbrukare som vill skicka sina djur till slakt måste ändå vänta till våren på grund av slaktkön.
Foto: Ulrika Bergström
På slakteriet i Kalmar är det full produktion. De lantbrukare som vill skicka sina djur till slakt måste ändå vänta till våren på grund av slaktkön.

Sommarens torka påverkar fortfarande lantbrukarna med slaktköer och dyrt foder. Slakteriet i Kalmar säljer så mycket de kan utan att rea ut köttet.

För lantbrukarna har sommarens ovisshet lagt sig.

– Det fanns en stor osäkerhet om det skulle bli något foder och sedan har det visat sig att sista skörden blev hygglig, ja till och med bra på några håll, säger Paul Robertson som är inköpschef på KLS Ugglarps. Då släppte fokus på den omedelbara foderbristen.

Han bedömer att de lantbrukare som levererar kött till slakteriet har lyckats få ihop foder så att det räcker.

– Det är ganska precis så att många klarar sig. Tills det går att skörda gräs igen måste detta räcka.

Lantbrukarna på Öland har haft det extra tufft att få ihop foder.

– Det är ett av landets hårdast drabbade områden. Majs är en stor gröda på många gårdar och när det inte blir några kolvar tappar fodret i styrka.

När läget såg som värst ut i somras ville många lantbrukare ha färre djur. Det ledde till långa slaktköer.

– Som mest var det 7 till 8 månader. Nu är det drygt tre månaders framförhållning, det är ganska lång tid det med.

En förklaring till att slaktköerna har minskat är att lantbrukare fått ihop mer foder än man trodde var möjligt i somras.

– Många ville slakta kor och minska sina besättningar betydligt mer än man gjort. Sedan kom man till insikt om att skaffa foder var enda lösningen.

I somras försökte KLS Ugglarps också att öka farten på köttförsäljningen.

– Vi lyckades sälja mer, men behovet att skicka till slakt är fortfarande större.

Dilemmat för KLS är att sälja så mycket kött som det går, utan att sänka priset.

– Målet är en bra efterfrågan till ett tillräckligt bra pris. Det finns ett väldigt stort utbud av kött på marknaden. I en normal situation med stor tillgång hade priserna gått rakt ner i botten. Men vi bestämde oss tidigt för att hantera de ökade foderkostnaderna. Nummer ett var att se till att priset inte sjunker. Alla i kedjan får ta en smäll i ett sådant här läge.

Ett normalt år får lantbrukarna sämre betalt för djuren på hösten när betessäsongen är över.

– Nu ligger nöten still. KLS betalar mer än det finns täckning för eftersom det är ett väldigt tufft läge. För grisen höjde vi lite i höstas på grund av foderkostnaderna. Det gäller att vara uthållig så långt det går.

Paul Robertson delar många lantbrukares förhoppning om en mild kort vinter som snart övergår i vår.

– Det allra viktigaste är att det blir bra skördar nästa år och att man kan komma igång ganska tidigt med första grässkörden.