Laila Naraghi har fokus på jobb och polisen

Oskarshamn Artikeln publicerades

10 000 fler poliser i hela landet, varav 240 i Kalmar län, det är ett av Laila Naraghis vallöften, och flera jobb. – Vi får aldrig släppa fokus. Alla som kan jobba ska jobba, oavsett om man bott här länge eller nytt kommit.

Laila  Naraghi från Oskarshamn lovar 240 nya poliser till Kalmar län, om S vinner valet.
Laila Naraghi från Oskarshamn lovar 240 nya poliser till Kalmar län, om S vinner valet.

Laila Naraghi tog plats i riksdagen 2016, och efterträdde Håkan Juholt när han blev ambassadör på Island.

Under knappt två år har hon fått en del gjort, menar hon,

–  Det handlar om att komma överens, och att jobba, jobba, jobba. Det är jätteintressant och fantastiskt roligt, fast också rätt frustrerande. Fast vi har regeringsmakten får vi inte igenom vår politik.

Hon är särskilt stolt över att hennes motion om att man ska kunna söka studielån för att bekosta körkort har gått igenom. Det är en fråga hon drivit länge, och hon lyckades få med sig riksdagen.

– Det krävs körkort för nästan alla arbeten. Det är många som inte haft råd att ta körkort, och därmed inte kunnat ta jobb.

Från 1 september ska det bli möjligt att låna upp till 15000 för körkortsstudier.

– Det räcker kanske inte för alla, men det är ett första steg.

Hon har drivit frågan om att Myndigheten för yrkeshögskolan ska ha ett regionalt ansvar. Förra året inrättades en enda utbildning i länet. I år beviljades tio utbildningar med totalt 600 platser i länet.

– Yrkeshögskolan är jätteviktig. De som går där får i princip jobb allesammans. Jag fick till en förändring av regleringsbrevet, och i januari beviljades 10 av 17 ansökningar.

Både körkortslånen och satsningen på Yrkeshögskolan handlar om att ge människor möjlighet att få jobb.

– Ett arbete är grunden för att vi människor ska kunna leva ett självständigt liv. Det är 300 000 fler som fått arbete under den senaste mandatperioden, varav 100 000 i välfärden. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 15 år, och arbetslösheten sjunker också bland personer med utländsk bakgrund.

Hon, och partiet, säger absolut nej till sänkta löner som ett sätt att få in nyanlända på arbetsmarknaden.

– Det skulle bli en lönepress nedåt, och det får inte bli som i USA där folk måste ha fler jobb för att överleva. Och arbetsmarknadens parter har ju kommit överens!

Hon vill ha trygga anställningar.

– Jag vill ha bort sms-anställningarna där man blir inkallad med kort varsel, och man ska ha en lön man kan leva på.

En trygg arbetsmarknad hänger ihop med trygghet i ett större perspektiv för henne.

– Trygghet är ett brett begrepp för mig, från trygghet i skolan till fler poliser. Vi har lovat 10 000 nya poliser, det skulle göra 240 poliser i vårt län. När man ringer polisen ska någon komma. Trygghet är också kopplad till jämställdhet. Man ska känna sig trygg på sin arbetsplats, man ska vara trygg på gator och torg och man ska vara trygg hemma. Hemmet är fortfarande en farlig miljö för kvinnor. Och en annan del är att när man bli gammal ska man få en trygg ålderdom. Man ska inte behöva bli fattig.

Trygghet och välfärd hänger också samman.

– Vi har det väldigt bra i Sverige jämfört med många andra länder, men det finns bekymmer som måste lösas, med barn som far illa och kvinnor som misshandlas.

Hon vill begränsa vinsterna i välfärden.

– Det är viktigt att pengarna stannar i skolan. Men vi har blivit nedröstade i riksdagen.

Hon menar att det kommande valet är en folkomröstning om välfärden.

– Vi vill satsa 65 miljarder på välfärden kommande år, det är långt mycket viktigare än skattesänkningar. Under mandatperioden har vi höjt barnbidraget och studiebidraget med 200 kronor i månaden. Jag är uppvuxen med en ensamstående mamma, så jag vet vad barnbidraget betyder.

Laila är född i Iran och kom till Sverige som bebis julen 1982 tillsammans med mamma och storasyster. I Oskarshamn fanns mormor och morfar. Pappan blev kvar i Iran. Han dog när Laila var tonåring, och innan hon hann träffa honom.

– Diktatur är diktatur. Jag är så väldigt väldigt glad att jag fått växa upp i Oskarshamn, jag är stolt över välfärden. Oskarshamn är mitt hem.

Hon engagerade sig politiskt redan som 14-åring.

– Måndagen efter valet hoppas jag vakna till ett Sverige där Stefan Löfven fortfarande är statsminister!

fakta

Viktigaste valfrågorna

Arbete

Trygghet

Välfärd

Visa mer...

Fakta

Laila Naraghi

Aktuell: Tredje namn på Socialdemokraternas länslista till riksdagsvalet

Gör: Riksdagsledamot sedan 2016

Bor: Oskarshamn

Familj: Sambo

Visa mer...