Folkhälsa och nöjda medarbetare i fokus för M

Kalmar Artikeln publicerades

Återinför folkhälsosamordnarna, satsningar på primärvården, på personalen och en ny form boende för de som är för friska för sjukhuset men för sjuka för att åka hem. Det är bara några av satsningarna som moderaterna vill göra på sjukvården i Kalmar län.

Pär-Gustav Johansson, Malin Sjölander och Jonas Lövgren presenterade på tisdagen Moderaternas sjukvårdsprogram.
Foto: Anders Jönsson
Pär-Gustav Johansson, Malin Sjölander och Jonas Lövgren presenterade på tisdagen Moderaternas sjukvårdsprogram.

På tisdagen presenterade Moderaterna sitt sjukvårdsprogram. Det innehåller en mängd satsningar som de vill göra för att förbättra sjuk- och hälsovården i länet.

– Detta är resultatet av två års intensivt arbete där hela M-gruppen i landstinget varit med, berättar landstingsrådet Malin Sjölander.

En av de större satsningarna som Moderaterna vill genomföra är på folkhälsan.

– En satsning på folkhälsan frigör resurser. Vi vill återinföra folkhälsosamordnare. Får vi en bättre samordning med kommunerna och vi vill göra den här satsningen tillsammans med föreningslivet. De ideella krafterna spelar en viktig roll när det kommer till att aktivera människor, säger Jonas Lövgren andranamn på den södra M-listan till landstingsfullmäktige.

Man räknar med att fånga upp sjukdomar i ett tidigare stadium och på så sätt spara in kostnaderna för samordnarna.

– Om sjukdomar som prostatacancer, tjock- och ändtarmscancer kan upptäckas i tid så sparar det inte bara pengar utan också mänskligt lidande, säger Lövgren.

Det har blivit allt svårare för landstinget att behålla personal och rekrytera ny. Därav har kostnaderna för inhyrd personal skenat iväg. Moderaterna vill därför göra en större satsning på personalen.

– Nöjda medarbetare ger nöjda patienter. Hyrläkare kostar väldigt mycket och de insatser som majoriteten har gjort räcker helt enkelt inte.

– Vi vill se till att arbetsmiljön blir bättre. Att man får bättre arbetstider, högre lön, minskar administrationen och ger undersköterskor och sjuksköterskor möjligheten till vidareutbildning och karriärer. Det ska vara möjligt att göra karriär som sjuksköterska, säger Lövgren.

Även inom primärvården vill Moderaterna se fler satsningar.

– Vi vill införa mobila vårdteam som ska kunna samarbeta med hemsjukvården. De ska kunna åka på de larmen som inte är akuta, där det inte behövs en ambulans, säger Pär-Gustav Johansson, förstanamn på den södra M-listan till landstingsfullmäktige.

Andra satsningar de vill göra är bland annat på barn- och ungdomspsykiatrin, på näringslivet, på jobben, på infrastruktur och folkhögskolorna.