Föräldrar vill tacka polis och allmänhet

Kalmar Artikeln publicerades
Pappan som vill vara anonym är tacksam över hur polisen pratade med sonen och dennes kompisar. "På grund av ungdomarna vill vi inte gå ut med våra namn, det är onödigt och det sprider sig ändå." 3 bilder
Foto:Lotta Zaar
Pappan som vill vara anonym är tacksam över hur polisen pratade med sonen och dennes kompisar. "På grund av ungdomarna vill vi inte gå ut med våra namn, det är onödigt och det sprider sig ändå."

Föräldrar till fyra ungdomar i Kalmar är tacksamma för hur polisen agerade efter att deras söner tände en eld vid Funkaboskolan i tisdags kväll.

– Jag tycker att polisen uppträdde kanonproffsigt, säger pappan till en av pojkarna. De ringde och gav oss information om vad som hänt på ett lugnt och städat sätt.

Sonen och kompisarna är 14-15 år gamla och brukar vistas vid en idrottsplan i närheten av skolan för att spela fotboll och basket.

– Det gjorde de också flera av dem, medan en annan hittade en tändare och pinnar från skogen.

Pappan beskriver hur pojkarna byggt upp en slags eldstad mitt på skolgården.

– Som man gör för att hindra eld att sprida sig. De tyckte att det var spännande med eld antar jag, men som jag förstår det har det aldrig varit fara för någon skolbyggnad.

Efteråt pratade han med sin son och de andra pojkarnas föräldrar.

– Jag känner pojkarna väl och vi föräldrar har pratat ihop oss. För pojkarna var det inte dramatiskt utan de är vana att vara ute i skogen och grilla korv. De förstod aldrig någonsin att det här var allvarligt. Vi pratade med dem om att väldigt ofta strax innan skolstart så är det skadegörelse på skolor. Då är det klart att det såg illa ut och de vet själva att hela Berga centrum i princip har brunnit ner.

Han tror att deras unga ålder spelade in.

– De fattar inte att när de sitter där så kan folk som går förbi göra den kopplingen. De hittar bara på något som plötsligt dyker upp framför ögonen på dem.

Ungdomarna förstod att de agerat fel.

– Det de säger, för det är en av dem som tänder elden, är att ”vi borde ha sagt till honom att låta bli”, och det kan man ju tycka.

Pappan tycker att polisen reagerade lagom hårt.

– De har ingen aning om vad det är för ungar, men gör ändå en lagom markering. "Det här var jävligt dumt gjort, men det är inte så att ni ska sitta i fängelse. Vi har upptäckt det, gör inte om det!" De kommer troligtvis att möta de här grabbarna igen när de blir äldre och kommer att ha ett uteliv och sådant. Då har de ansikten på varandra och polisen har skött sin första kontakt på ett vettigt sätt. Jag tror att det är vanligt att unga blir antingen rädda eller förbannade på polisen och det var de ju inte. Vad jag förstår så blev ingen förälder det heller. Jag har hört poliser berätta om föräldrar som blir förbannade.

Pojkens pappa beskriver polisens agerande som "respektfullt".

– Det hade varit katastrof om de inte hade gått in alls eller om de hade slätat över det. Det hade också varit katastrof om de hade skrämt skiten ur ungarna, så att de aldrig någonsin hade vågat ta kontakt med en polis igen. De här barnen kommer att göra det i framtiden om det behövs, därför att de blev respektfullt behandlade.

Pappan och de andra föräldrarna vill också klargöra att ungdomarna inte var barn från invandrarfamiljer.

– När man läser om händelsen i tidningen så är det kanske en del som tänker att det är invandrarungdomar som tuttar på så hela skolan brinner. Det vill vi möta. Annars får vi mer av den här polariseringen som finns uppe i Berga, att det är de här invandrarna som har gjort det igen och det var det ju inte.

Föräldrarna är tacksamma för att en privatperson reagerade på det som hände vid Funkaboskolan i tisdags kväll och slog larm.

– Vi vill klargöra att vi tycker att det var bra att civilpersoner tog ett ansvar för andra barn än deras egna. Vi vet inte vem det var men hoppas att vår uppskattning når fram.