Företag i kläm på smal väg

Esplanaden Artikeln publicerades
Hassan Said och Sven Andersson kunde tidigare dubbelparkera sina lastbilar för att lasta av och på utan att störa trafiken. Den möjligheten finns inte längre. 2 bilder
Foto:Tomas Löwemo
Hassan Said och Sven Andersson kunde tidigare dubbelparkera sina lastbilar för att lasta av och på utan att störa trafiken. Den möjligheten finns inte längre.

Nya Esplanaden har byggts med gång- och cykeltrafikanterna i fokus och vägen har smalnats av betydligt. Då försvann även av och på-lastningsmöjligheterna för ett antal företag.

Hassan Said och Sven Andersson har arbetat bredvid varandra på Esplanaden i 14-15 år, Sven Andersson i sin antikhandel Anderssons antik och Hassan Said som anställd på restaurangen Thai taste. Antikhandeln och restaurangen har aldrig haft vare sig kundparkering eller lastzon, men tack vare den breda vägen har detta inte varit något problem.

– Du ska ha tur om du hittar en ledig parkering här. Det är nästan alltid fullbelagd, säger Sven Andersson.

– Så jag har alltid ställt min lastbil parallellt med de parkerade bilarna, vägen har varit så bred att trafiken flutit på utan problem. Men det går inte längre.

Hassan Said har gjort likadant.

– Vi får leveranser ett par dagar i veckan och lastbilen kunde tidigare ställa sig utanför bilarna, säger Said.

– Kunderna har också gjort det, de flesta ska bara in och hämta mat.

I och med ombyggnaden av Esplanaden smalnades vägen av betydligt. Numera tvingas lastbilar och kunder antingen ställa sig på bussparkeringen utanför Thai taste, blockera trafiken eller leta parkering längre bort.

– Vi hade en incident för en månad sedan då jag stod med lastbilen på gatan, säger Andersson.

– Då kom det en buss som inte kom fram. Det fanns bilar bakom bussen som ändå tvingades backa. Till slut kom den loss, men det fungerar inte.

Hassan Said har liknande erfarenheter.

– Så sent som i går (läs: onsdag) skulle jag snabbt lämna av läsk och ställde mig längst fram på busshållplatsen. Då kom en buss och chauffören kollade skitsurt på mig och pekade på skylten som visar var man får parkera, men där var fullt.

Båda betonar att de inte har något emot ombyggnaden av Esplanaden i sig.

– Inte alls och det måste sägas att det blivit jättesnyggt här, säger Andersson.

– Men vi har båda förlorat kunder på det här för de har inte längre någonstans att parkera.

Duon åsikter är inte nya och framfördes på ett informationsmöte för redan ett år sedan inför ombyggnaden.

– Men jag fick inget gehör, och hörde inte mer efter det, säger Andersson.

Nu har de skickat in en gemensam skrivelse till kommunen där de ber om hjälp. De är noga med att påpeka att de inte söker en konflikt.

– Vi begär givetvis inte att de ska bygga om igen, utan det här går att lösa. Vår idé är att vi tillåts lasta av och på i slutet av bussfickan, alternativt på utfarten längre bort.

– Detta går att lösas, och det måste lösas.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel påstods det felaktigt att Hassan Said äger Thai taste. Said är talesperson för restaurangen som ägs av hans mamma.