Förhandlingar pågår om Kolbodagården

Kolboda Artikeln publicerades

Inom några veckor hoppas Kalmar ha sålt Kolbodagården. Förhandlingar pågår. Genom att få in åtta miljoner i hyra har man kunnat skriva ner värdet till omkring sex miljoner kronor.

Kalmar kommun gick i somras ut på marknaden med Kolbodagården.
Foto: Mats Holmertz
Kalmar kommun gick i somras ut på marknaden med Kolbodagården.

Om de får igen de pengarna återstår att se inom kort.

Mäklarens prisidé är 9,5 till 13 miljoner kronor.

– Det finns intressenter. Det pågår nu förhandlingar mellan mäklaren och kommunen. Antingen får vi betalt för våra kostnader, eller så arrenderar vi ut Kolbodagården, säger kommunalråd Johan Persson (S).

Och hur stora är de?

– Vi har ett bokfört värde på omkring sex miljoner kronor.

Ni betalade åtta miljoner, och har investerat runt sju miljoner.

– Riktigt sju miljoner är det inte, enligt de uppgifter jag fått. Vi har använt pengar vi fått från Migrationsverket för att skriva ner värdet. Det är det de var tänkta att användas till, för att bekosta boenden.

När hoppas du att det kan vara klart?

– Inom ett par veckor.

Sedan i somras är Kolbodagården till salu. I början av oktober gick anbudstiden ut. Hur många som lagt anbud på Kolbodagården har vi inte fått besked om, men förhandlingar pågår alltså.

Kolbodagården köptes först in av Kalmarhem hösten 2015. Det var ett snabbt köp i en tid när flyktingar kom till Sverige i stora mängder.

Johan Persson (S).
Foto: Mats Holmertz
Johan Persson (S).

För att lösa bostadsfrågan hade kommunen tidigare använt till exempel gamla Lattjoland.

Att köpa Kolbodagården var för dyrt för kommunen, som själva satt en gräns på dryga sex miljoner kronor för vad man fick handla för.

Gården köptes därför av Kalmarhem, som inte hade några sådana gränser, för åtta miljoner kronor. Fram till i mars 2016 var det också Kalmarhem som hyrde ut fastigheten.

Men timingen var sämsta tänkbara: Dagen efter köpet stängdes gränserna, och behovet av Kolbodagården blev obefintligt.

Men kommunen var ändå tvungna att vinterbona fastigheten, och investeringarna har tidigare uppgetts kosta 6,8 miljoner kronor.

Johan Persson menar dock att det enligt de uppgifter han fått är en mindre summa än sju miljoner kronor som lagts på Kolbodagården.

En rejäl summa har i vart spenderats på inköp och renovering, och för att få ner värdet har Kalmar kommun satt en hög hyra för socialförvaltningen, så man kunde få in pengar den vägen för att bekosta inköp och renoveringar.

– Vi har satt en marknadsmässig hyra. Med en hög hyra har vi kunnat skriva ner värdet.

Sedan i september betalar inte socialförvaltningen någon hyra för de 30 platserna, som annars uppges ha kostat 176 000 kronor i månaden, alltså runt 5 900 kronor per plats.

Räknar man på 46 veckor från november 2015 till september 2019 får man fram att socialförvaltningen betalat drygt åtta miljoner kronor i hyra.

Genom att använda Migrationsverkets pengar och ta in åtta miljoner i hyra av socialförvaltningen har kommunen skrivit ner Kolbodagården till omkring sex miljoner kronor.