Släpptes fri – och fälldes för tidigare brott

Lindsdal Artikeln publicerades

Mannen som greps i måndags kväll efter vad som först rubricerades som rån på apoteket i Lindsdal, har försatts på fri fot.

På onsdagen begärde åklagaren att 35-åringen skulle häktas, inte för rån men för stöld och två fall av ofredande.

Vid förhandlingen som hölls på torsdagens förmiddag beslutade Kalmar tingsrätt att det inte fanns skäl för att häkta mannen, som istället försattes på fri fot. Han är dock fortsatt misstänkt och åtal ska vara väckt till den 19 februari.

Den påverkade 35-åringen greps vid Lindsdals Centrum strax efter klockan 17 i måndags. En stund tidigare ska han ha kommit in på apoteket, uppträtt hotfullt och krävt att få mediciner, vilket fick personalen att ringa polisen. Dessförinnan ska han även ha uppträtt hotfullt inne på Ica Supermarket, där han ska ha tagit två paket cigaretter utan att betala för sig.

Mannen är väl känd av polisen för en rad missbruksrelaterade brott.

I ungefär samma stund som han satt på häktningsförhandling på tingsrätten under torsdagen så föll den senaste domen mot honom. 5 000 kronor i dagsböter blir straffet den här gången, för ringa stöld, ringa narkotikabrott och skadegörelse.

Det sistnämnda brottet skedde i augusti förra året när mannen hade gripits och placerats på häktet. Han begärde flytt till annan ort, eftersom han inte trivdes på häktet i Kalmar, och när han inte fick sin vilja igenom slog han sönder inredningen i cellen.

Nu blir han skyldig att ersätta Kriminalvården med 14 084 kronor för skadorna som uppkom.