Sen vår, rekordtorka och en vit jul – så var länets väderår 2018

Kalmar län Artikeln publicerades

Året inleddes och avslutades med barmark. Men däremellan var det rejält med snö i februari och en vit julafton. Men allt överskuggas av sommarens långvariga torka och många rekord. Häng med på en resa genom länets väderår 2018.

Under 2018 har länet haft rejäla snöoväder, skogsbränder och en ovanligt svår torka.
Under 2018 har länet haft rejäla snöoväder, skogsbränder och en ovanligt svår torka.

Året inleddes med barmark i större delen av länet, visar SMHI:s kartor. I mitten av månaden var Öland, kusten och en bit av inlandet från Kalmar och norrut helt utan snö. Läget hade inte förändrats nämnvärt till slutet av januari.

Nederbörd hade det blivit en hel del av under föregående höst, och vattenmagasinen i södra Sverige fortsatte att fyllas på under januari. Det regnade något mer än det normala och grundvattennivåerna var nära det normala i nästan hela länet.

Snödjupskarta för 28 februari 2018. Den ljusare blå nyansen är djup på cirka 10 centimeter. Den något mörkare visar djup över 30 centimeter.
Foto: SMHI
Snödjupskarta för 28 februari 2018. Den ljusare blå nyansen är djup på cirka 10 centimeter. Den något mörkare visar djup över 30 centimeter.

Februari blev en kall månad som inleddes, och avslutades blåsigt. Men främst var det högtrycken som dominerade, och snön. När det blåste nordostlig vind över Östersjön kom så kallade snökanoner in över länet.

Den 25 februari hade Mönsterås ett snödjup på 42 centimeter, det högsta i Götaland. I slutet av februari låg hela länet under ett minst decimeterdjupt snötäcke.

 

Snökanonerna den 27 februari 2018 kl 07:50.
Foto: SMHI
Snökanonerna den 27 februari 2018 kl 07:50.

Mars blev inte mycket till vårmånad. Med temperaturer några grader under det normala låg snön kvar i veckor, trots att påfyllningen var måttlig. En bieffekt var att grundvattennivåerna steg, och närmade sig samma nivåer som 2016.

I slutet av månaden fanns det fortfarande fläckar av snö längs kusten och södra Öland. Inlandet var snötäckt.

Det blev istället först i april som våren kom, och sommaren. Ett par veckor försenad anlände den mellan den 2 och 5. Sedan gick det snabbt, och i norra Norrland var våren tidigare än normalt.

Den 17–18 april kom även den meteorologiska sommaren till de Kalmar län. Två dagar senare, den 20 april hade Oskarshamn 27,2 grader, den högsta apriltemperaturen i landet sedan år 2000. Faktiskt den högsta temperatur som uppmätts i Sverige så tidigt som den 20 april, enligt SMHI.

Och efter flera månader utan några registrerade åskväder kom en rejäl urladdning i slutet av april. På valborgsmässoafton var ovädret som intensivast över Öland och Gotland.

 

Nederbördens avvikelse från det normala under maj 2018.
Foto: SMHI
Nederbördens avvikelse från det normala under maj 2018.

Maj blev en varm och solig månad med temperaturer över det normala, och en föraning om vad som komma skulle. Vid de flesta av SMHI:s mätstationer utom större delen av norra Norrland blev det nya rekord, på vissa platser med över två grader.

Regnade gjorde det, men mindre än normalt. På Ölands norra udde kom det bara en millimeter. Så lite hade det inte regnat där i maj sedan 1947.

I andra änden av ön, den södra udden var den 15 maj med sina 20,6 grader den varmaste majdagen där sedan 1954. En bit ifrån Oskarshamns rekord från år 2000 med 30,1 grader.

 

Nederbördssumma i millimeter under juni 2018.
Foto: SMHI
Nederbördssumma i millimeter under juni 2018.

Under juni fortsatte rekorden att slås. SMHI skriver att: ”Vid Ölands norra udde var årets juni den allra varmaste sedan mätningar inleddes i mitten av 1800-talet”.

Natten till den 3 juni var det rekordtidig tropisk natt, med medeltemperatur över 20 grader i Vinga utanför Göteborg. På dagen den 3 juni var det 32,7 grader varmt i Oskarshamn på motsatta sidan av landet. Månadens högsta temperatur.

Och regnet fortsatte att lysa med sin frånvaro. Allra minst regn i hela landet fick Oskarshamn, bara 2,8 millimeter.

Juli blev månaden när torkan tog ut sin rätt och skogsbränderna började härja, både i länet och i resten av landet. Kastlösa på Öland noterade ingen mätbar nederbörd. På södra udden kom det 0,8 millimeter, en bra bit under det tidigare julirekordet på 1,3 millimeter 1983.

Bara under drygt fyra dygn var landet helt åskfritt, men några större mängder nederbörd kom det inte. Istället bidrog nedslagen till flera bränder i skog och mark.

 

Nederbördens avvikelse från det normala under augusti 2018. Ganska nära det normala, men långt ifrån tillräckligt för lantbrukarna.
Foto: SMHI
Nederbördens avvikelse från det normala under augusti 2018. Ganska nära det normala, men långt ifrån tillräckligt för lantbrukarna.

Augusti tog vid och värmen fortsatte. Vi Ölands norra udde kunde ölänningar och turister njuta av den fjärde varmaste augustimånaden sedan mätningarna började 1855. Likadant i Kalmar, där mätningarna startade 1858. Varmare var det bara 1997 och 2002, samt 1858 på Öland och 1868 i Kalmar. Den 3 augusti visade termometrarna i residensstaden på 31,7 grader.

Nederbörden sett till hela månaden låg nära det normala. Men det var en klen tröst då regnet kom sent och föregående månaders torka slagit hårt mot lantbrukarna. I Norra Möckleby och Skedemosse, på Öland, fick man på ett dygn, 30 till 31 augusti, mer regn än man fått på nästan fyra månader, enligt SMHI.

”Ute på Ölands södra udde föll tillräckligt mycket regn för att omintetgöra möjligheterna för ett nytt torrekord för sommaren som helhet.” Men mätstationen noterade ändå landet lägsta nederbörd under augusti, 36,3 millimeter.

September blev ytterligare en sommarmånad. I Oskarshamn upplevde invånarna månadens varmaste dag med 26,7 grader. Annars var det månaden då torkan var över, och vädret blev mer normalt sett till svenska förhållanden. Men på Öland registrerades bara 6 millimeters nederbörd i Segerstad.

Och i Oktober kom värmen tillbaka. Brittsommaren blev lång och varm, även om den kom lite efter Birgittadagen den 7 oktober.

Under 11–15 oktober sattes flera värmerekord. I Målilla var det enligt SMHI 24 grader lördagen den 13 oktober. Delad två för högsta oktobertemperatur någonsin, tillsammans med en mätning 1978 i Oskarshamn.

Några dagar senare, den 17 oktober, tog dock Målilla rekordet för varmaste dagen så sent på året med 21,4 grader.

Naturen fick en chans att återhämta sig något, för månadens nederbörd blev normal. I småländska Nävelsjö utanför Vetlanda kom den som snö, närmare bestämt 22 centimeter mellan 26 och 27 oktober.

 

Nederbördens avvikelse från det normala under november 2018.
Foto: SMHI
Nederbördens avvikelse från det normala under november 2018.

Men det blev en kortvarig glädje, för november var det återigen dags för torka. Ungefär hälften av den normala mängden regn föll över länet.

Vid Ölands södra udde blev det 12,5 grader varmt den 13 november.

Annars var även årets sista månad en varm historia. I Kalmar var det 10,4 grader den 7 december.

Det kom lite snö några dagar före julafton, och tack vare det kalla vädret låg det ett tunt täcke över länet den 24 december. Annars innebar inte heller december några rejäla påfyllningar av vattenmagasinen.

Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, är nivåerna i de stora magasinen under de normala i inlandet och nära de normal vid kusten och på Öland. De små magasinen ligger mycket under de normala nivåer.

 

Några av de väderrelaterade nyheter som publicerats under 2018:

Varning: Mer snö och hala vägar i länet (3 februari)

Fortsatt snö, hård vind och inställda Krösatåg (1 mars)

Här ligger snön djupast i Kalmar län (2 mars)

Nu stiger grundvattnet (23 mars)

Snöstormen har nått Kalmar (1 april)

Lantbrukare fick 10 procent av skörden: ”Den stora krisen och smällen är i vinter” (17 juli)

Så torrt att regnet inte når backen (23 juli)

Grilltillbehören är bortplockade i butikerna (24 juli)

Brandmän från länet vid storbranden i Ljusdal (26 juli)

Foderbristen gör framtiden oviss för hästägare (26 juli)

Kö till slakterierna – tuffare med kontroller av djuren (29 juli)

Blixtnedslag tände eld på mosse (3 augusti)

Dålig lökskörd förväntas i värmen (8 augusti)

Brandsommaren har börjat lugna ner sig (17 augusti)

Bara fyra procent har foder till vintern (19 september)

Allvarligt läge för lantbruket efter torkan (12 oktober)

Potatisskörden var sämre än missväxtåren 1867 och 1899 (9 december)

Ingen vinter än – november bjuder på värme (28 oktober)

Vintern smyger in över Sverige (17 november)

Kall och fin julafton i stora delar av landet (22 december)