Fortsättning med extrainsatta ordningsvakter

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmar centralstation, stationsområdet, ska fortsätta att patrulleras av ordningsvakter.
Kalmar centralstation, stationsområdet, ska fortsätta att patrulleras av ordningsvakter.

Torsdagskvällen, två dagar efter knivbråket vid Jordbroporten, skulle bli sista dagen som de extrainsatta vakterna patrullerar på Kvarnholmen.

– Men vi har kommit överens med vaktbolaget om att de kommer fortsätta tills vidare, säger Dzenita Abaza (S), kommunalråd och ordförande för kommunens brottsförebyggande råd.

Extra patruller med ordningsvakter har sedan slutet av september funnits närvarande runt centralstationen och Baronen. Slutdatumet skulle varit torsdag 18 oktober.

– Vi tycker att det har fungerat bra, det har gett effekt och blivit lugnare. Vi är nöjda och skickade en fråga till vaktbolaget på tisdagsförmiddagen om ett fortsatt samarbete. Vi fick svar nu på onsdagseftermiddagen och vi är överens om att fortsätta samarbetet tills vidare.

Dzenita Abaza.
Foto: Mats Holmertz
Dzenita Abaza.

Det betyder att det inte finns något slutdatum den här gången?

– Inte just nu. Vi kommer göra en utvärdering, en snabb utvärdering, och se hur vi ska gå vidare. Vi vill fortsätta jobba förebyggande och tycker att samarbetet vi haft med vaktbolag och polis fungerat bra. Dessutom har de som nattvandrar gjort en bra insats.

Mycket lugnare säger Abaza, men så sent som på tisdagskvällen var det ett nytt bråk mellan ungdomar där i alla fall en kniv var inblandad.

– Det är mycket tråkigt, men det är inget som vaktbolagen kan eller ska ingripa mot. Det är polisen som ska ingripa i sådana ärenden.