Förtur anmäls till DO

Kalmar Artikeln publicerades
Vid varje nybygge i Kalmar ska ett antal lägenheter lämnas över till kommunen för att användas nyanlända, enligt ett förslag som nu anmäls till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vid varje nybygge i Kalmar ska ett antal lägenheter lämnas över till kommunen för att användas nyanlända, enligt ett förslag som nu anmäls till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Förslaget att nyanlända ska få gå före i bostadskön genom att ett antal lägenheter vid varje nybygge ställs till integrationsenhetens förfogande kan vara olaga diskriminering, menar en man som anmäler till Diskrimineringsombudsmannen.

Vår tidning kunde för en vecka sedan berätta att kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad beslutat verka för att det vid all nyproduktion undantas ett antal lägenheter för att delas ut bland nyanlända.

Förslaget skulle bättre möjligheterna för de som kommunplacerats och är nya i landet att komma in på bostadsmarknaden. Man hoppades också att det skulle göra det möjligt att förfoga över större lägenheter till de stora familjer som är på väg.

Förslaget mötte en intensiv debatt på väg tidnings Facebooksida. De som hyllade förslaget och de som var av såväl de som hyllade förslaget som de som var emot.

Den man som nu ber Diskrimineringsombudsmannen att undersöka om kommunen gör sig skyldig till olaga diskriminering tillhör dem som inte tycker det är ett bra förslag.

Han menar att förslaget är provocerande och diskriminerande mot svenskar som har svårt att få bostad, exempelvis ungdomar, som inte har råd att flytta hemifrån.

– Vad gör Kalmar kommun för att hjälpa svenskar till ny bostad? En kommun och ett land har i första hand ansvar för sina egna medborgare, men det har inte Kalmar kommun visat prov på här.