Från 6 år sorteras barn på gympan

Kalmar Artikeln publicerades
Gymnastikföreningens gallring av barnen vid sex års ålder kritiseras hårt. Bilden är inte från Kalmar Gymnastikförenings verksamheter. 3 bilder
Foto:Ingvar Karmhed / SvD / TT
Gymnastikföreningens gallring av barnen vid sex års ålder kritiseras hårt. Bilden är inte från Kalmar Gymnastikförenings verksamheter.

När barnen är 6-7 år har Kalmar gymnastikförening en uttagning där man sorterar ut dem som kan gå vidare till gruppen som så småningom leder till tävlingar och vilka som får vara kvar i barngympan.

Uttagningarna bland de unga barnen kritiseras nu hårt, bland annat av Mikael Larsson, ordförande för ungdomssektionen i IFK Kalmar. Han skriver på sin Facebooksida:

"Tänk att det 2014 finns en förening i stan som nivåindelar 6-7-åringar och pratar om att barn "platsar" och blivit "uttagna" till en grupp. Som delar på kompisar efter vilka som platsar och inte platsar efter godtycklig grund som unga oerfarna ledare dessutom avgör. Hade detta hänt i exempelvis fotbollen skulle det blivit ramaskri bland föräldrar och helsidor i press men det händer varje år i en lokal förening som får stöd av RF och kommunen. Är det inte läge att göra en översyn kan man undra."

Inlägget kommenteras av flera. Bland annat B-G Svedjenäs, ordförande i IFK Kalmar:

"Man blir förbannad och ledsen."

Tomas Olsson är ordförande i Kalmar Gymnastikförening. Han bekräftar att det vid 6-7 års ålder sker en uttagning när barnen ska gå vidare till artiskt gymnastik, som är betydligt mer avancerad än barngympan. I den gymnastiken använder barnen betydligt fler redskap och artistisk gymnastik är också en disciplin inom tävlingsgymnastiken.

– Det beror på att gymnastik är en komplex idrott, som väldigt olika människor kan hålla på med utifrån sina förutsättningar. Du kan börja när du är tre och fortsätta livet ut.

– Barnen som är 6-7 år går på barngympa, som innebär att man utvecklar sig motoriskt med att klättra, rulla och stödja. Sedan finns det också de som utvecklas snabbare och strävar efter att gå vidare och lära mer.

Det är ledarna för barngympan som avgör vilka som kan gå vidare i grupperna. De som har förutsättningarna och viljan att vara med i artistisk gymnastik får vara beredda att satsa mer tid på idrotten. Föräldrarna får också veta att det krävs ett större engagemang av dem. I gengäld kan den nya gruppen leda vidare inom gymnastiken och till tävlingar. Barngymnastiken är en gång i veckan, artistisk gymnastik betydligt oftare.

– Det handlar inte alls om att utestänga någon från gymnastik, förklarar Tomas Olsson. Det är tvärt om.

– Det är ingen rangordning där den ena är bättre än den andra. Över min döda kropp att en sådan filosofi kommer in i vår förening. Istället handlar det om att alla ska kunna vara med, men utifrån sina egna förutsättningar.

Intresset för gymnastik för barn är mycket stort i Kalmar, berättar Tomas Olsson. Kalmar gymnastikförening har en kö på 100 barn som vill börja, men som inte får plats i grupperna.

– Vi har brist på ledare, säger han. Vi har lokalerna och ganska gott om plats, men det är inte lätt att hitta dem som vill sätta av tid för att vara gymnastikledare. Det känns verkligen inte OK att barn ska behöva stå i kö för att ha roligt och röra på sig.

Fakta

Kalmar Gymnastikförening

Föreningen har 800 medlemmar och håller till i egna lokalerna "Gymnasten" vid Fredrikskans.

Föreningen har en mängd aktiviteter, både inriktade på barn elit och ren gympa. Totalt 40-talet aktiviteter i veckan.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.