Från Kalmar till Wien och tillbaka igen

Kalmar Artikeln publicerades
I Smålandsoperan
Foto: Linda Himsel
I Smålandsoperan "Don Pasquale" spelas Notarien av Henrik Zenkert, längst till höger.

Kalmarbördiga Henrik Zenkert spelar Notarien i Don Pasquale på Smålandsoperan. Operan har fått honom att återvända till födelseorten under sommaren, från Wien där han numera bor, studerar och verkar.

– Nyligen gjorde jag en audition för Wiener Staatsoper. Det var ingen audition för en specifik opera, utan för att de ansvariga ville ta del av talanger som kan passa in i framtida uppsättningar. Varje sånglärare fick skicka en elev från sin klass och så blev jag utvald.

För Henrik var en musikalisk utbildning given. Han inledde musikaliska studier på allvar när han var arton år gammal, men dessförinnan hade han under hela uppväxten tagit del av klassisk musik genom kör- och sånglektioner. Som barn och ungdom deltog han i många konserter i Kalmar och tidigare har lyssnaren kunnat njuta av hans röst i Kalmar Domkyrka, där han varit solist.

Henrik Zenkert, solist från Kalmar, sjunger vid Adventskonserten i Domkyrkan, december 2018.
Foto: Tomas Löwemo
Henrik Zenkert, solist från Kalmar, sjunger vid Adventskonserten i Domkyrkan, december 2018.

– Ju mer jag dyker ner i operans värld, ju fler stora känslor ser jag. Historiskt sett kan jag urskönja en bild av opera som fisförnäm. Men nutidens operor är mer ”nere på jorden”.

Henrik berättar vidare om Don Pasquale, som i sin form innehåller stora inslag av fars och buskis.

– I stort handlar den om en kvinna som älskar en man, men inte kan gifta sig med honom för att hon är fattig. Därför ingår hon ett påhittat äktenskap, fuskbröllop, med en annan man, Don Pasquale, som hon sedan tänkt skiljas från för att få hans pengar. I det fallet får jag agera vigselförrättaren!

Den högsta drömmen för alla sopraner är förmodligen Metropolitan och Wiener Staatsoper, menar Henrik.

– Jag skulle även kunna tänka mig att söka mig till Italien, men det är främst för vädrets skull, tillägger han lite skämtsamt.

– Men för den som vill se mig nu under den närmaste tiden är det i Åseda eller i Wien som jag finns och uppträder.

Fakta

Smålandsoperan

Smålandsoperan grundades 2013, i syfte att låta fler ta del av klassisk musik och operakonst, gärna i en kulturmiljö som har en historia att berätta. Musik och miljö ska förenas, beröra och engagera.

Visa mer...