Frias från misstanke om att ha sålt smugglad tobak till vattenpipor

Kalmar län Artikeln publicerades
Kalmar tingsrätt friar mannen från misstankarna om befattning med smuggeltobak. Mannen på bilden har inget med ärendet att göra. Arkivbild
Foto: Stian Lysberg Solum
Kalmar tingsrätt friar mannen från misstankarna om befattning med smuggeltobak. Mannen på bilden har inget med ärendet att göra. Arkivbild

Att röka tobak motsvarande 125 cigaretter om dagen är inte orimligt, menar tingsrätten. Därför frias en butiksinnehavare i länet från åtalet om smuggling av tobak till vattenpipor.

Mannen åtalades för olovlig befattning med smuggelgods, sedan polisen hos honom hittat stora mängder tobak för vattenpipa och cigaretter, som inte var förtullat.

Godset återfanns både i mannens butik och i hans bostad. Vid utredningen hittade polisen också en mängd swishbetalningar som gått direkt till mannens eget konto och inte till butikens. En anteckningsbok med namn och överföringar återfanns också.

Under husrannsakan i mannens bostad hittade polisen stora belopp i kontanter bland annat eurosedlar och dollar.

Tobaken var inte förtullad utan försedd med text med arabiska och kyrilliska bokstäver. Åklagaren menade att samtliga omständigheter talade för att mannen sålt smuggeltobak till sina kunder.

Mannen förnekade emellertid. Han hävdade att tobaken inte sålts till kunder utan att det var helt och hållet till för eget bruk. Han hade fått den av vänner som varit på utlandsresor.

Det handlade om stora mängder tobak, men mannen berättade för tingsrättens ledamöter att han är storrökare. Han förbrukar tobak till vattenpipor vars vikt motsvarar ungefär 95 cigaretter varje dag. Dessutom röker han ett och ett halvt paket vanliga cigaretter dagligen.

Han brukar be kamrater köpa hem vattenpipstobak åt honom eftersom den som finns i Qatar och Förenade Arabemiraten har den bästa kvalitén.

Noteringarna i blocket handlar inte om svartförsäljning av tobak, menar han, utan är noteringar om utlägg. Alla swisharna är goda vänner som hjälp honom när ekonomin varit knackig. Pengarna i bostaden är sådant han sparat för att kunna köpa en bil.

Tingsrätten konstaterar att mot bakgrund av vad mannen berättat om sina rökvanor är mängden tobak som påträffats hos honom inte orimlig. Och man anser att åklagaren inte lyckats bevisa att mannen lämnat oriktiga uppgifter.

Den åtalade frias därför.

Han får behålla de pengar som påträffats i bostaden och polisen lämnar också tillbaka den tobak som beslagtogs vid husrannsakan.