Frimurarna ger bidrag till tre ideella föreningar

Kalmar ,
Tre föreningar får 15 000 kronor vardera från Frimurarna. På bilden Ove Nilsson, Yvonne Sölvinger, Olle Kullberger, Hanna Elowson, Inger Erlandsson, Peter Adolfsson och Magne Mårtensson,
Tre föreningar får 15 000 kronor vardera från Frimurarna. På bilden Ove Nilsson, Yvonne Sölvinger, Olle Kullberger, Hanna Elowson, Inger Erlandsson, Peter Adolfsson och Magne Mårtensson,

Brottsofferjouren, Demensföreningen och Kvinnojouren får 15 000 kvar i bidrag från Frimurarna i Kalmar. – Det är en stor glädje. Vi ger gåvor där vi känner att det finns ett behov, säger Peter Adolfsson.

Frimurarna i Kalmar har mellan 350 och 400 medlemmar, och vid mötena samlar man in pengar, som används till ”barmhärtighetsverksamhet” eller caritas. Det finns både intern caritas, som medlemsvård och brödraomsorg, och extern caritas, som kulturstipendier, forskningsbidrag och stöd till enskilda och föreningar.

Yvonne Sölvinger, som tidigare varit demenssjuksköterska i Kalmar kommun, är engagerad i Demensföreningen i Kalmar, som är ansluten till Demensförbundet. Var femte vecka är det hon som svarar för förbundets telefonrådgivning.

–  Det ringer anhöriga som inte vet vad de ska göra, en del bara ringer och gråter. En vanlig fråga är ”jag tror mamma är dement, men hon vill inte gå till doktorn”. Då kan man kontakta demenssköterskan som kan göra hembesök, de är mindre hotfullt.

Hanna Elowson och Inger Erlandsson är engagerade i Brottsofferjouren.

– Jag vill kunna bidra med någonting för mina medmänniskor, säger Hanna.

– Det är en bra och seriös förening, med en viktig verksamhet, säger Inger.

Pernilla, som inte vill säga sitt efternamn och inte är med på bild, är medlem i Kvinnojouren i Kalmar.

– Jag hade gjort en Ironman, sedan ville jag göra något för andra.

Kvinnojouren har ungefär 25 medlemmar i Kalmar, och drar igång en ny volontärutbildning efter årsskiftet. Vill man veta mer om hur Kvinnojouren arbetar finns mer information på sajten äktakärlek.se

Frimurarna har funnits i Sverige sedan 1735, och har Cirka 15 000 medlemmar i Sverige och Finland. Kungen är ordens högste beskyddare. Frimurarna ägnar sig, bland annat, åt caritas, barmhärtighet.