Fritidsgårdar belyser psykisk ohälsa bland unga

Kalmar. Artikeln publicerades
Felicia Johansson och My Nilsson var några av ungdomarna som kom till Funkabos fritidsgård för att pärla armband tillsammans med Suicide Zero.
Foto:Lindah Tisjö
Felicia Johansson och My Nilsson var några av ungdomarna som kom till Funkabos fritidsgård för att pärla armband tillsammans med Suicide Zero.

Den ideella organisationen Suicide Zero besökte nyligen två av Kalmars fritidsgårdar för att prata med ungdomarna om självmord och psykisk ohälsa.

I våras utbildades alla fritidsledare i Kalmar kommun i ”Första hjälpen vid psykisk ohälsa”.

– Utbildningen var jättebra. Den var väldigt mycket av det vi redan jobbar med, så det var en bekräftelse på att vi tänker rätt. Det är en utbildning som jag tycker att alla borde gå, säger Angeliqa Biro, fritidsledare på Funkabos fritidsgård i Kalmar.

Utbildningen bidrog till att många insåg att de behöver arbeta mer aktivt med att lyfta ämnet för ungdomarna. Därför var Suicide Zero, som är en organisation som arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige, på plats på Funkabo och Novas fritidsgårdar under torsdagseftermiddagen.

På fritidsgårdarna fick ungdomarna pärla armband både till sig själva och till organisationens webbshop samtidigt som de fick tillfälle att prata om saker som de eventuellt hade på hjärtat.

– Det är ett jättebra initiativ och ett bra upplägg, just att få göra någonting under tiden som man pratar om något. Man sitter och pärlar och kommer kanske på något att fråga om som man kanske annars inte hade frågat någon annan. Det är en metod att belysa och uppmärksamma psykisk ohälsa bland ungdomar, säger Angeliqa Biro.

Dagens initiativ är taget av fritidsledarna på Funkabos fritidsgård tillsammans med Suicide Zero och det är bara ett steg i arbetet.

– Fritidsgårdarna i Kalmar län jobbar hela tiden med att identifiera barn och ungdomar som mår dåligt, men efter utbildningen så har vi kunnat få bort myter, till exempel den om att man inte ska prata om självmord. Det är ju helt fel, man ska våga lyfta frågan. Mår man dåligt så ska man prata om det, så att det blir så naturligt som möjligt, säger Mats Gröhn, fritidsledare på Funkabos fritidsgård.

Felicia Johansson och My Nilsson var några av ungdomarna som kom till Funkabos fritidsgård för att pärla armband tillsammans med Suicide Zero.

Fakta

Suicide Zero

Suicide Zero bildades i april 2013 av journalisten och författaren Alfred Skogberg och läkaren/kbt-terapeuten Ludmilla Rosengren.

De anser att det behövs en organisation som använder den ideella organisationens kraft för att påverka politiker och allmänheten så att självmorden kan minska. Deras vision är att lyfta fram nytänkande och konkreta lösningar för att rädda liv och att bidra till att minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

Sedan starten har organisationen fått ett enormt genomslag och många privatpersoner vill på olika sätt engagera sig som volontär.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.