Full fart inför pizzans stora dag

Kalmar Artikeln publicerades
Yücel Ceviz och Ali Ceviz äger tillsammans pizzeria Napoli som går på högvarv under nyårsdagen.
Foto:Linn Johansson
Yücel Ceviz och Ali Ceviz äger tillsammans pizzeria Napoli som går på högvarv under nyårsdagen.

Om nyårsafton är förknippad med oxfilé, är nyårsdagen minst sagt förknippad med pizza. Hos pizzeria Napoli i Kalmar går ugnen alltid på högvarv första dagen på det nya året.

– Jag vill inte tänka på det, det är kaos, alla vill ha pizza på nyårsdagen, säger pizzeria Napolis ägare Yücel Ceviz och skrattar.

Tillsammans med sin bror Ali Ceviz driver han pizzerian som ligger på Ståthållaregatan, och efter tre år på plats är nyårsdagen fortfarande lika kaotisk.

– Det brukar vara minst en timmes väntetid och folk vill ha allt, inte bara pizza utan sallad och kebab är också populärt, säger Yücel.

Utbudet av specialpizzor är stort hos Napoli, men på nyårsdagen drar de sig för att ta emot beställningar på allt för komplicerade pizzor.

– Jag vill att kunderna ska få bra pizzor och bra service, men på nyårsdagen är det svårt som det är utan specialbeställningar.

Eftersom pizzaugnen är konstant full under nyårsdagen upplever Yücel att kvaliteten på pizzorna blir sämre.

– De smakar inte riktigt likadant när det är så många som ska göras, men vi kan inte köpa en större ugn bara för att det är hårdare tryck på nyårsdagen. Men samtidigt har jag aldrig fått klagomål, utan kunderna har förståelse och är nöjda.

För att minimera stressen så mycket som möjligt börjar förberedelserna redan dagen innan.

– Vi kommer hålla stängt på nyårsafton för att förbereda deg, sallad och såser. Sedan börjar vi fylla upp i en annan kyl.

Yücel har inte sett att kunderna beställer annorlunda pizzor bara för att det är nyårsdagen, utan det är jämt fördelat mellan favoriterna.

– De yngre köper gärna specialpizzor som Gladiator med pommes och gyros, medan de lite äldre gärna köper enklare pizzor som Capricciosa eller Hawaii.

Men de har en pizza som går hem oavsett ålder eller dag på året, nämligen Fiskarens.

– Den innehåller marinerade tigerräkor, musslor och kräftkött, den är populär. Sedan har vi vår kärlekspizza som min bror kom på att vi kunde börja med. Den formar vi som ett hjärta, och den är så klart också populär.

Fakta

Kalmarbornas favoritpizzor

Egenmodifierad 57,83 %

Hawaii 3,69 %

Vesuvio 3,56 %

Capricciosa 2,34 %

Calzone 2,18 %

Kebabpizza 1,69 %

Gyrospizza 1,65 %

Margherita 1,28 %

Parma 0,85 %

Källa: Onlinepizza Norden AB

Visa mer...