Fulla häkten oroar facket - polisen redo för platsbrist

Kalmar län Artikeln publicerades
Det höga trycket på häkten och anstalter beror bland annat på skarpare lagstiftning och effektivare polis.
Foto: AnnaKarin Drugge
Det höga trycket på häkten och anstalter beror bland annat på skarpare lagstiftning och effektivare polis.

Majoriteten av landets häkten och anstalter är fulla. Det innebär risker för intagna och personal, enligt Per Sunneborn, fackordförande för ST inom Kriminalvården. Polisen i Kalmar län har ännu inte påverkats av platsbristen.

Det höga trycket på häktena hänger ihop med den höga beläggningen på anstalterna, enligt Per Sunneborn. I dagsläget finns 130 personer på landets överfulla häkten som egentligen skulle sitta på en anstalt. Men där finns inte plats.

Per Sunneborn som har jobbat inom Kriminalvården i 40 år har aldrig tidigare varit med om en så allvarlig situation som den man nu står inför. Däremot har han flera gånger fått erfara vad överbelagda anstalter kan leda till.

– På 90-talet skedde flera mord på klass 1-anstalter, vilket sammanföll med ett väldigt högt tryck. Branden på Tidaholm är ännu ett exempel på hur illa det kan gå.

Upproret på Tidaholmsanstalten startade 1994 efter att två fångar hamnat i bråk. Snart stod fängelset i brand och det största fångupproret i Sveriges historia var ett faktum.

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg sade tidigare i veckan att fokus nu ligger på att lösa den akuta situationen. Det handlar främst om att skapa mer utrymme på anstalterna vilket innebär att intagna som ska ha rätt till en egen cell får dela med någon annan. Generaldirektören säger att det kommer att skapa irritation på anstalterna. Per Sunneborn instämmer.

– Den svenska modellen är att nattvilan ska ske i enskildhet, men nu blir man alltså inlåst med en annan. Det medför ju ökade risker. Det kan uppstå bråk och våld, och det blir förhöjd risk för skadegörelse. Det blir sämre arbetsmiljö för våra medlemmar och sämre omvårdnad för de intagna.

Sunneborn ser ingen lösning nära förestående.

– Alla kurvor pekar åt fel håll, trycket från polisens nya effektivare arbete kommer fortsätta att öka. Nu har dammluckorna öppnats, och det finns inget som tyder på att de kommer stängas igen.

Polisen i Kalmar län har ännu inte påverkats av att det är fullt på häktet.

– Just nu är det okej men det kan ändras snabbt, säger polisområdeschefen Patrik Oldin. Vi har ännu inte behövt placera häktade i anhållningscell på polisstationerna. Jag märker en ökad oro och har fått förfrågningar från häktet i både Kalmar och Växjö om vad som händer. Det här är ju en högaktuell fråga som både kriminalvård och polis jobbar med på nationell nivå.