Gala för att sprida kunskap om diabetes

Lindsdal Artikeln publicerades
Therese Karlsson i Diabetesföreningen Kalmar Öland ordnade för andra året en alternativt diabetesgala.
Foto: Andreas Yngvesson
Therese Karlsson i Diabetesföreningen Kalmar Öland ordnade för andra året en alternativt diabetesgala.

För andra året i rad är det diabetesgala i Lindsdal i samband med den tv-sända galan på världsdiabetesdagen.

– Vi har den här galan för att sprida kunskap. Det är en dödlig obotlig sjukdom som folk vet alldeles för lite om, säger Therese Karlsson i Diabetesföreningen Kalmar Öland.

Galor för att samla in pengar till olika välgörande ändamål finns det gott om. Men trots att så många som en omkring en halv miljon människor i Sverige har diabetes har det inte funnits någon diabetesgala. Förrän ifjol.

– Vi är jätteglada över att det äntligen är en tv-gala så att folk kan skänka pengar till forskningen. Förhoppningsvis kan det i framtiden leda till ett botemedel.

För diabetes är en dödlig och obotlig sjukdom som många vet väldigt lite om.

– Fem personer om dagen dör av diabetes i Sverige. Det är den vanligaste sjukdomen i Sverige, men ändå finns så många skrönor och missuppfattningar. Bland annat att diabetes är ärftligt, det är mer komplext än så och läkarna vet inte riktigt varför vissa drabbas och andra inte.

Därför drog Therese och hennes kollegor i Diabetesföreningen Kalmar Öland igång en egen gala, en försittning till tv-galan förra året.

– Det blev succé och vi fick fin respons. Så vi har bjudit in alla våra medlemmar för att äta och prata och sen tittar vi på tv-galan tillsammans i år också.

Peter Jidhe, som själv har diabetes typ 1, är programledare för diabetesgalan på tv. I år leder han galan tillsammans med Molly Sandén som också har sjukdomen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Peter Jidhe, som själv har diabetes typ 1, är programledare för diabetesgalan på tv. I år leder han galan tillsammans med Molly Sandén som också har sjukdomen.

Therese Karlsson fick diabetes får fyra år sedan och som för andra drabbade har hennes liv sedan dess handlat om sjukdomen.

– Det är 24 timmars jobb, jag tänker på det hela tiden. Som tur är finns det jättebra hjälpmedel idag, till exempel knappen man har på armen. Det finns de saker jag behöver för att leva ett normalt liv.

Men idag finns inget botemedel och Therese hoppas att galan kan leda till mer pengar till forskningen och att sprida kunskap om sjukdomen.

– Det är den vanligaste sjukdomen i Sverige och ändå vet folk så lite om den. Det har varit mycket tabu, jag känner personer som har haft diabetes hela livet men mörkat och inte berättat det. Framför allt under tonåren är det svårt för många att leva med diabetes.

Men Therese tycker sig skönja att kunskapen och intresset ökar, delvis på grund av den nya tekniken.

– Knappen som många har på armen syns tydligt och det gör att många undrar vad det är och vill veta mer.

Fakta

Diabetes

Diabetes finns i flera varianter men de mest kända är typ 1 och typ 2.

I Sverige har ungefär 500 000 personer diabetes, ungefär 50 000 av dem har typ 1.

8 000 barn under 18 år beräknas ha diabetes typ 1.

I Kalmar län har 13 300 vuxna fått diagnosen diabetes. Av dessa behandlas 12 000 på hälsocentraler, medan 1 300 personer behöver få hjälp från sjukhusens medicinkliniker.

Diabetiker från Kalmar län deltar i ett forskningsstudie som leds från Kronobergs läns landsting. Syftet är att undersöka om nya diabetiker får rätt diagnos. Även äldre personer kan nämligen få diabetes typ 1. Studiens resultat har ännu inte publicerats.

Visa mer...