Gamla kyrkogården blir digital

Kalmar Artikeln publicerades
Nicholas Nilsson och Magdalena Jonsson berättar om appen som i sin tur berättar om Gamla kyrkogården.
Foto: Anton Hansson
Nicholas Nilsson och Magdalena Jonsson berättar om appen som i sin tur berättar om Gamla kyrkogården.

Gamla kyrkogården i Kalmar har på grund av sitt undanskymda läge varit något av en dold pärla. Nu ska den få nytt liv med hjälp av en digital informationskarta.

Gamla Kyrkogården var fram tills 1860-talet Kalmar stads kyrkogård. Sedan den ”nya” Slottskyrkogården byggdes har Gamla kyrkogården i viss mån fallit i glömska. Den idylliska kyrkogården ligger något undanskymd bakom bland annat restaurangen Söderport och blir därför lätt förbipasserad.

För ungefär två år sedan fick Gamla kyrkogården en tämligen oväntad nytändning i form av Pokémonjägare som upptäckt att platsen erbjöd bra tillgångar i spelet. Nu får kyrkogården åter ett digitalt nytillskott i form av en så kallad informationskarta. Det är en webb-app framtagen av Begravningsverksamheten i Kalmar och Kalmar läns museum. Inspirerad av Pokémon Go är den dock inte.

– Man skulle kunna tro det, men det var påtänkt redan för tre år sedan och är ett led i vårt arbete att lyfta fram våra kyrkogårdar som allmänna platser, och det digitala fungerar bra då, säger Birgitta Linåkar, trädgårdsingenjör på Kalmar begravningsverksamhet.

Besökare får tillgång till informationskartan genom att scanna QR-koden på informationstavlan, eller gå in på sidan genom att manuellt skriva in adressen i sin webbläsare.

Med sin telefon kan intresserade scanna QR-koden, vilket automatiskt tar dig till informationskartan.
Foto: Anton Hansson
Med sin telefon kan intresserade scanna QR-koden, vilket automatiskt tar dig till informationskartan.

– Det ska vara så fritt och tillgängligt som möjligt, du ska kunna läsa även om du är hemma, säger Nicholas Nilsson, arkeolog och GIS-koordinator på Kalmar läns museum.

När du tagit sig in på sidan får man först information om hur du använder den. Därefter finns sedan ”kapitel” med information om gravarna, kyrkogårdens historia, symboliken på kyrkogården och information om kyrkan.

Underlaget till informationen kommer från olika kartläggningar som gjorts under historiens gång. Så tidigt som på 1700-talet finns information om Gamla kyrkogården och på 1960-talet gavs det ut en bok om den. På 1920-talet grävdes delar av den gamla kyrkan fram vilket gav en bild av dess storlek.

– Jag har roat mig med att göra en 3D-version av den gamla kyrkan på min fritid, så att man ska kunna få en ungefärlig bild av hur det såg ut, säger Nicholas Nilsson.

Genom den nya informationskartan hoppas man nu att fler ska få upp ögonen för Gamla kyrkogården och dess historiska arv.

– Det har inte kommit några nya gravar sedan 1860-talet, så det här är ju nästan mer av en kulturminnesplats. Vi hoppas att informationskartan kan leda till kommunikation mellan människor, till skillnad från envägskommunikationen som en informationsskylt ger, säger Anna Winberg Sääf, kommunikatör på Kalmar pastorat.