Gängkriminella från Malmö åtalas för misshandel och utpressning

Kalmar Artikeln publicerades
Den mycket svåra misshandeln vid Rasta i Kalmar natten till den 20 januari får nu sitt rättsliga efterspel.
Foto: Henrik Hallberg
Den mycket svåra misshandeln vid Rasta i Kalmar natten till den 20 januari får nu sitt rättsliga efterspel.

Tre gängkriminella från Malmö åkte till Kalmar för uppgörelse med en man bosatt i staden. Offret misshandlades mycket svårt. Nu åtalas de tre vid Kalmar tingsrätt.

Det var natten till den 20 januari i år som de fyra männen träffades vid Rasta i Kalmar. De tre männen från Malmö, aktiva i den gängkriminella miljön, var aggressiva och förbittrade på mannen. Det framgår inte av åtalat vad som var bakgrunden.

Den ensamme mannen utsattes för en mycket rå misshandel av de andra tre. De slog och sparkade honom på kroppen och huvudet, de högg och skar honom med kniv och yxa.

Åklagaren menar att brottet är grovt eftersom det utfördes av flera gärningsmän, mot en ensam person som dessutom låg på marken. Åklagaren menar att brottet var planerat eftersom de misstänkta tagit med sig både kniv och elpistol till mötet.

Bland det beslagtagna finns skyddsväst och en skinnväst med märken som visar på tillhörigheten i en kriminell organisation.

Efter misshandeln har de tre männen försökt tvinga den utsatte mannen att avstå från en anmälan genom att hota honom. Han skulle råka illa ut om han gick till polisen eftersom ”de inte bara är 25-30 stycken, utan många”. Det rubriceras i åtalet som övergrepp i rättssak.

Via internet har en av angriparna hotat den misshandlade och vänner till honom för att hindra en anmälan. I meddelandet på nätet skrev den misstänkte mannen att han uppdragit åt andra att ”göra slut på dem”.

Efter misshandeln utsattes mannen från Kalmar för utpressning genom att två av de åtalade hotade att liknande våldsamheter skulle hända såväl mannen som hand familj om de inte överlämnade en inte oansenlig summa.

Även en person som hjälpt den misshandlade mannen har fått ta emot utpressningshot.

Ytterligare en person ska ha tvingats att ljuga som vittne om händelserna. Om han inte gjorde som de åtalade sade skulle både han och hans familj dödas. Det rubriceras som övergrepp i rättssak och mened.

Åklagaren menar i åtalet att samtliga tre åtalade ska utvisas från Sverige och förbjudas att återvända på tio år.

Alla tre förnekar brott. Två av dem har varit häktade sedan den 1 mars och den tredje sedan den 26 april.

Samtliga tre misstänkta är medborgare i Syrien.