Gästarbetare erkänner verktygsstöld - behövde pengar till födelsedagsfest

Hossmo Artikeln publicerades
Verktygen stals ur en skåpbil som stod parkerad vid en villa i Hossmo.
Foto: Polisen
Verktygen stals ur en skåpbil som stod parkerad vid en villa i Hossmo.

Den polske gästarbetaren skulle fylla 37 år och skulle ha en fest, men pengarna var slut och han hittade inget arbete. Lösningen blev att tillsammans med en 41-årig landsman göra inbrott i en skåpbil i Hossmo.

Det var förra måndagen som männen körde till Hossmo. Vid fyratiden på morgonen bröt de sig in i en parkerad skåpbil som de tömde på verktyg.

Samtidigt vaknade ett barn i huset intill och när mamman klev upp såg hon männen och tyckte att de betedde sig underligt. Hon ringde polisen som skickade en bil till platsen. Männen greps i 37-åringens bil. Den var full med verktyg värda 30 000 kronor.

37-åringen erkände så småningom allt för polisen, medan 41-åringen nekar till brott.

Så här såg det ut i 37-åringens bil efter att verktygen tagits i beslag. I den svarta trunken fanns bland annat arbetskläder.
Foto: Polisen
Så här såg det ut i 37-åringens bil efter att verktygen tagits i beslag. I den svarta trunken fanns bland annat arbetskläder.

Polisens förundersökning visar hur männen bott och arbetat på olika ställen i södra Sverige. De har regelbundet åkt hem till Polen.

”Alla som arbetar åker hem över veckoslutet. Det är mycket billigare än att stanna här,” säger 37-åringen.

En annan förklaring till resorna är att tjäna pengar på alkohol och cigaretter. Motvilligt erkänner mannen att han fraktat alkohol från Malmö till Olofström för att sälja det vidare. Var alkoholen ursprungligen kommer från framgår inte. 37-åringen säger sig inte vara ensam om att göra dessa affärer, men poängterar att han är billigare än de andra.

Så här såg det ut när polisen gjorde husrannsakan i en lägenhet i Olofström där männen vistades.
Foto: Polisen
Så här såg det ut när polisen gjorde husrannsakan i en lägenhet i Olofström där männen vistades.

De båda gästarbetarna har arbetat ihop på byggen i Köpenhamn.

”Det var renovering, isolering och takarbete. Ifall det inte skulle finnas jobb i Sverige skulle vi ha åkt till Danmark.”

37-åringen berättar för polisen att han jobbat utanför Kristianstad tidigare, men nu hittade han inget jobb. Förutom födelsedagsfesten behövde han pengar till en hyra och till sin mamma hemma i Polen.

”Jag bor med mamma. Hon har 1 100 zloty i månaden och för lägenheten betalar hon 500 zloty. Hon har inte så mycket pengar kvar.”

Via en nyckel i bilen med stöldgods kunde polisen knyta männen till en lägenhet i Olofström. Där beslagtogs en dator och en mobiltelefon.

Men när polisens IT-forensiker undersökte mobilen och datorn hittade de inget som bedömdes vara av intresse för utredningen. I förundersökningen framgår inte att männen skulle ha någon koppling till organiserad brottslighet.

I polisförhören beskriver 37-åringen stölden i Hossmo som en dumhet.

”Ja vad ska jag säga, vi har gjort det och jag erkänner. Jag vill be om ursäkt för detta jag åstadkommit och vill be om ursäkt till den som min stöld har drabbat.”

Istället för födelsedagsfest och hemresa till Polen blev det svenskt häkte för de båda männen. Där ska de stanna till rättegången som hålls 25 mars, på dagen tre veckor efter stölden.

Förutom stölden yrkar den bestulna byggfirman på att få 16 520 kronor i skadestånd för skador på skåpbilen och för förlorad inkomst när verktygen låg hos polisen.